Chocolade frambozen taartje

Gebak, Nagerecht, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 60 minuten, Wachten: 300 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 27-11-2018 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • BISCUIT
  • 45 gr boter
  • 120 ,gr eierdooiers
  • 90 gr suiker
  • 30 gr cacaopoeder
  • 75 gr amandelmeel
  • 120 gr eiwitten
  • snufje zout
  • FRAMBOZEN BAVAROIS
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 120 gr frambozen (vers of diepvries)
  • 50 ml frambozensiroop
  • 150 ml slagroom
  • 1 tl limoensap
  • 65 gr suiker
  • 3 eiderdooiers
  • 1 1/2 eiwit
  • GANACHE
  • 50 gr boter
  • 400 gr gehakte chocolade (puur)
  • 200 ml slagroom
  • Extra nodig
  • bakje verse frambozen (36 stuks)

Bereiden

Maak eerst de chocoladebiscuit. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt 45 g boter. Klop 120 g eidooier met 45 g fijne kristalsuiker licht en romig. Zeef de bloem samen met het cacaopoeder en meng er daarna het amandelmeel onder. Zet apart. Klop 120 g eiwit samen met 45 g fijne kristalsuiker stijf. Voeg de suiker langzaam toe tijdens het opkloppen. Meng ongeveer de helft van het opgeklopte eiwit door de opgeklopte eidooiers. Spatel er voorzichtig het bloemmengsel onder. Spatel er daarna de rest van het eiwit en ten slotte de gesmolten boter door. Giet het beslag op de bakplaat. Ca. 2 cm. dik en bak de biscuit ongeveer 6-10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De biscuit is gaar als je er zachtjes met je vinger in drukt en de biscuit weer terug veert. (eventueel testen met een prikker die er droog uit moet komen). Laat de biscuit half afkoelen, draai om en verwijder het bakpapier. Bavarois: Week 4 blaadjes witte gelatine in ruim koud water. Pureer 120 g frambozen in een hoge kom met een staafmixer (of gebruik een foodprocessor). Hang een fijne zeef boven een kom en schenk hier de frambozenpuree in. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt. (Wil je het taartje met frambozen saus serveren/decoreren, pureer dan wat extra frambozen en houdt dit apart). Klop in een ruime hittebestendige kom 3 eidooiers met 50 g fijne kristalsuiker schuimig. Meng er 50 ml frambozen limonadesiroop door. Verwarm dit mengsel, al kloppend met een garde, au bain-marie tot een gebonden saus. Haal de schaal van de pan met water. Knijp de gelatine goed uit en los deze op in de warme saus. Meng er de frambozenpuree door. Laat de saus onder af en toe roeren afkoelen. Klop ondertussen in een vetvrije kom 1 1/2 eiwit stijf. Klop in een andere kom 150 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker dik lobbig. Spatel eerst de eiwitten en vervolgens de slagroom luchtig door de afgekoelde saus. Verdeel de bavarois over de vormpjes (ca. 2 cm onder de rand blijven) druk er ca. 3 verse frambozen in. Druk rondjes uit de biscuit ter grootte van de vormpjes. Dek de bavarois af met een rondje biscuit en druk lichtjes aan. Dek af met huishoudfolie en plaats 2 uur in de koelkast zodat de bavarois op kan stijven. Daarna nog ca. 1 1/2 uur in de diepvries. Als je verse frambozen gebruikt heb kun je ervoor kiezen om de taartjes in de diepvries te bewaren tot gebruik. Werk dan verder af zoals beneden beschreven. Ganache en afwerking:: Breng de slagroom aan de kook. Giet de slagroom over de chocolade en laat al roerend smelten. Voeg de boter toe en blijf roeren totdat deze opgenomen is. (Verhit eventueel au bain marie om de ganache ietwat vloeibaarder te krijgen maar niet warmer dan lichaamstemperatuur|). Zet een rekje op een opvangbak. Haal de bavaroistaartjes uit de vormpjes en plaats deze op het rek. Get voorzichtig de chocolade ganache over de taartjes totdat deze bedekt zijn met een dun laagje. Doe de opgevangen ganache weer terug in je kom en verwarm weer eventueel kort au bain marie. Bewaar de taartjes in de koelkast tot gebruik (de bavarois ontdooit dan weer). Serveer met eventueel met de achtergehouden frambozenpuree, bolletje ijs en toefje slagroom.

Materialen

(silicone) bakvorm van ca. 60 ml inhoud of koffiekopjes bekleed met plastic folie. bakplaat, bakpapier, snijplank/groot plat bord, acetaatfolie, staafmixer, fijne zeef, huishoudfolie, suikerthermometer

Bronvermelding