Menu
(Ria's toetje 2) Mini pavlova's met lemoncurd, frambozen en tuinkers
Ingrediënten
- zie onder
Bereiden
Ingrediënten voor pavlova¿s (voor 4 stuks van 10-12 cm diameter):
2 eieren (L), gesplitst (de dooiers zijn voor de lemoncurd)
100 g fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 tl maizena
1/2 tl azijn
200 g slagroom
150 g lemoncurd (zie recept hieronder)
125 g verse frambozen
1/2 -1 bakje tuinkers (naar smaak)
Ingrediënten voor de lemoncurd (voor 350 g lemoncurd):
2 eidooiers (overgebleven van de pavlova)
1 ei (L)
120 g citroensap (ongeveer 2 1/2 cintroen)
rasp van 2 citroenen
100 g suiker
2 tl maizena
75 g boter, in blokjes
snufje zout
Bereiding pavlova¿s:
1.Verwarm de oven voor op 120°C (conventioneel). Klop de 2 eiwitten (bewaar de twee dooiers voor de lemoncurd) in een vetvrije kom met een mixer luchtig, tot het schuim piepkleine luchtbelletjes heeft. Voeg dan de 100 g suiker en vanillesuiker al kloppend lepel voor lepel toe. Je krijgt dan een glanzend wit schuim. Voeg dan de maizena en azijn toe en mix dit op lage snelheid in 10 seconden.
2.Verdeel het schuim in 4 op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Tegen het schuiven van het bakpapier kun je het op de vier hoeken met een klein beetje schuim vastplakken op de bakplaat. Maak de hoopjes een beetje glad met een lepel en duw met de lepel een kleine holte in het centrum van elk hoopje. Zet de pavlova¿s in de oven en bak de pavlova¿s in 1 uur gaar. Laat ze dan afkoelen in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kiertje.
3.Bereid terwijl de pavlova¿s in de oven staan de lemoncurd (zie hieronder), zodat deze kan afkoelen net als de pavlova¿s. Wanneer alles is afgekoeld, kun je verder met stap 4.
4.Klop de slagroom stijf en meng deze met 120 g lemoncurd (roer de lemoncurd eerst even los). Bewaar het daarna in de koelkast tot gebruik.
5.De afgekoelde pavlova¿s moet je kort voor gebruik decoreren, zodat ze nog krokant blijven. Maak de pavlova¿s voorzichtig los van het bakpapier en verdeel het slagroommengsel over de pavlova¿s. Decoreer met eem beetje extra lemoncurd, wat frambozen en een paar plukjes tuinkers naar behoefte.
Bereiding lemoncurd:
1.Roer de maizena los met een beetje van het citroensap. Doe dan alle ingrediënten in een steelpannetje en verwarm het langzaam op middelhoog vuur. Blijf roeren met een garde of spatel tot het gaat binden. De lemoncurd heeft dan een temperatuur van 75-80 °C*, op deze temperatuur is het ei gaar (dus veilig). Dit duurt ongeveer 5-10 minuten
2.Doe de lemoncurd in een schone pot en laat het iets afkoelen. Bewaar het dan in de koelkast. De lemoncurd wordt iets dikker bij het afkoelen.
3.Hoe lang je lemoncurd precies kunt bewaren weet ik eigenlijk niet. Ik denk ongeveer 2 weken, maar niet zo lang als jam, omdat er ei en boter in verwerkt zit. Dus wees voorzichtig!