Menu
Appel-kruimel roomcake
Ingrediënten
- banketbakkers room
Bereiden
INGREDIËNTEN APPEL-KRUIMEL ROOMCAKE
VOOR EEN VORM VAN ± 16 X 25 CM, 15 PERSONEN
100 gram boter
100 gram suiker
8 gram vanillesuiker
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
halve appel (of iets meer)
TOPPING
banketbakkersroom (een derde van het recept)
30 gram boter
40 gram suiker
40 gram bloem
snufje zout
BEREIDING
Bereid van tevoren de banketbakkersroom volgens het recept, dit kun je eventueel al enkele dagen eerder doen.
Mix boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de tweede pas toe als de eerste is opgenomen. Als laatst kan het zelfrijzend bakmeel en snufje zout erbij. Mix tot de ingrediënten zijn opgenomen.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in blokjes. Wentel de blokjes appel (helft van de appel) door een beetje bloem. Voeg ze toe aan het beslag en spatel er doorheen. Afhankelijk van de grootte van je appel en hoeveel stukjes appel je in de cake wilt, kun je nu nog wat meer toevoegen.
TIP: Voeg niet té veel stukjes appel toe. Het vocht uit de appel (en banketbakkersroom) heeft namelijk invloed op het resultaat.
Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier beklede) bakvorm. Spreid het beslag met een spatel gelijkmatig uit over de bodem.
Roer de banketbakkersroom los en verdeel over de bovenkant van de kant, je kunt het gewoon als een dun laagje uitsmeren.
In een aparte kom kneed je de boter, suiker, bloem en zout tot een kruimeldeeg. Verdeel de kruimels over de cake heen.
Bak de appel-kruimel roomcake in 35-40 minuten op 175 graden gaar en goudbruin.
Laat de cake zo¿n 10 minuten afkoelen in de bakvorm, daarna los je hem uit de vorm en laat je hem op een rooster verder afkoelen.
Eenmaal afgekoeld verpak je de cake goed, dan blijft hij een kleine week goed. De kruimels bovenop kunnen wel wat zachter worden.