Aardappels : Uit de oven met groene paprika, chilipeper en olijven

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 13-07-2020 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 750 g frietaardappels, geschild
  • 130 ml e.v. olijfolie (zij gebruikt een goede arbequina)
  • 3 tenen knoflook, ongeschild, gekneusd
  • 2 kleine groene paprika's, zonder pitjes, in kleine reepjes
  • 1 grote, verse groene chilipeper, zonder pitjes en fijngehakt
  • 50 g ontpitte groene olijven, fijngehakt
  • 1 handje koriander, blaadjes en stelen grofgehakt
  • zeezout en zwarte peper

Bereiden

Snijd de aardappels in hapgrote stukken, doe ze in een pan koud water met zout en breng ze aan de kook. Kook ze tot driekwart gaar en nog wat rauw in het midden zijn. Laat ze in een vergiet heel goed uitlekken en schud eraan om ze droog te stomen.Leg ze naast elkaar op een plaat en laat ze afkoelen (ik doe dat vaak buiten op de tuintafel en leg er dan een schone theedoek op). Zet de oven op maximaal en verhit daarin een bakplaat waarop de aardappels naast elkaar kunnen liggen. Giet de olijfolie op de hete plaat en leg er de aardappels en de knoflook op. Bestrooi ze royaal met zout en peper. Zet de plaat weer in de oven en bak 2o minuten - de aardappels beginnen dan knapperig en bruin te worden. Keer ze. Verlaag de temperatuur tot 200/180 graden (hetelucht) en zet de plaat weer in de oven. Bak 10 minuten en schud dan aan de plaat. Doe er de groene paprika's en chilipeper bij en meng de met de aardappels. Zet ze nog een ongeveer 10 minuten in de oven. De aardappels moeten knapperig en gelijkmarig bruin worden, en de paprika's en chilipeper horen zacht te zijn. Laat ze zo nodig wat langer in de oven staan. Haal de aardappels uit de oven en bestrooi meteen met de olijven en korianden. Meng alles. Schep het gerecht met een schuimspaan in een kom en zet meteen op tafel. 'Dit is mijn versie van de klassieke patatas a lo pobre, wat 'aardappels van de arme mensen' betekent. In wezen zijn dat aardappels met wat je ook maar bij de hand hebt. Omdat ik zo van aardappels houd, wilde ik er iets extra lekkers van maken met een goede olijfolie, de juise aardappels en wat frisse, pittige, groene smaken. Doe er gerust iets anders bij of bijvoorbeeld een kom alioli (blz 282)' Dit recept heb ik niet De Gastvrije keuken van het Midden-Oosten

Materialen

Bakplaat

Bronvermelding