Bolognese suprimo

Pasta, Hoofdgerecht, 12 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 15 minuten, Wachten: 240 minuten, Bereiding: 45 minuten,

Laatst aangepast: 22-03-2020 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 tl peper (vers gemalen)
  • 4 el Olijfolie (mild)
  • 50 g Roomboter
  • 3 Winterpenen (middelgroot)
  • 5 Uien
  • 250 g Gerookte spekreepjes
  • 3 stengels Bleekselderij
  • 250 g Champignons
  • 2 el Basterdsuiker
  • 6 tenen Knoflook
  • 140 g Tomatenpuree
  • 1,5 kg Rundergehakt
  • 750 ml Rode wijn (bijv. Undurraga Carmenere)
  • 90 g Parmaham (dunne plakjes)
  • 1 Citroen
  • 5 Laurierblaadjes
  • 1 scheut Worcestershiresaus
  • 3 blikken Tomatenblokjes (a 400 g)
  • 680 ml Runderbouillon (kant en klaar)

Bereiden

LET OP: Voor bovenstaande hoeveelheden kom je met een standaard braadpan ruimte tekort. Hiervoor heb je 2 pannen nodig. De reden dat ik dit in zo'n grote hoeveelheid bereid is omdat het de smaak ten goede komt en ik dit in porties verdeel in de vriezer. Natuurlijk kan je de hoeveelheden ook gewoon halveren! Laat het gehakt, de spekreepjes en de Parmaham op kamertemperatuur komen. Snipper de uien en snijd de wortel, selderij en champignons brunoise. Smelt ondertussen de boter in de braadpan en verhit de helft van de olie mee. Roerbak de ui, wortel en bacon gedurende 3 a 4 minuten. Voeg de bleekselderij en champignons toe en bak de groenten tot ze zacht beginnen te worden. Snijd ondertussen de knoflook fijn of in flinterdunne plakjes. Roer de basterdsuiker, de knoflook en de tomatenpuree door de groenten en roer nog 3 minuten om. Schep alle soffrtito (groentebasis) in een kom. Verhit de rest van de olie inde braadpan en bak het gehakt rul en bruin op hoog vuur. Schep het gehakt bij de soffrito. Schenk de wijn in de braadpan en laat deze 50% inkoken. Snijd de Parmaham ondertussen in reepjes van ongeveer 1 bij 3 cm en voeg dit toe aan de inkokende wijn (zo laten de reepjes meteen mooi los van elkaar). Snijd ondertussen 4 brede dunne reepjes van de (geboende) citroenschil met een fijnschiller. Als de wijn is ingekookt voorzichtig de gehakt en soffrito weer toevoegen en mengen met de laurierblaadjes, citroenschillen, een flinke scheut Worcestershiresaus, de tomatenblokjes en de runderbouillon. Schep alles voorzichtig om en breng het geheel aan de kook met het deksel op de pan. Zet de pan op een vlamverdeler op de kleinste pit en haal het deksel eraf. Voeg peper naar smaak en een flinke kneep citroensap van 1 helft toe en laat het geheel zachtjes pruttelen gedurende 4 uur. Roer af en toe om om aanbranden te voorkomen. Roer eventueel wat extra wijn door als de saus te dik wordt. De saus is klaar als hij onweerstaanbaar lekker ruikt en mooi dik, donkerrood en glanzend is. Proef en breng eventueel verder op smaak met nog wat peper en citroensap. Zout is doorgaans niet nodig door de spekreepjes en ham. De saus laat zich prima serveren op diverse pasta's. Wat vers geraspte parmezaanse kaas maakt het gerecht helemaal af!

Materialen

Zeer grote braadpan

Bronvermelding