Menu
De enige Erwtensoeptopper
Ingrediënten
- 500 g Spliterwten
- 1 Knolselderij
- 1 Winterpeen
- 40 g Selderij
- 2 Prei
- 2 Verse rookworst (Slagerij Burggraaf, Culemborg)
- 2 Schouderkarbonaden
- 200 g Zuurkoolspek
- 2 liter Rundvleesbouillon (geen blokjes!)
- 2 el Sambal Oelek
- Versgemalen peper naar smaak
- Eventueel zout
Bereiden
1. Was de spliterwten. Schil de knolselderij en de winterpeen. Snijd
de knolselderij en de winterpeen in blokjes van ongeveer 1 cm. Snijd de selderij fijn. Snijd de prei in ringen en spoel ze goed uit.
2. Breng in een grote soeppan de spliterwten met de knolselderij,
winterpeen, schouderkarbonades en het zuurkoolspek in de
bouillon aan de kook. Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45
minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te
vallen. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de
soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om
eventueel aanbranden te voorkomen.
3. Neem de karbonades en het zuurkoolspek uit de pan en snijd het
vlees in stukjes. Gooi het bot van de karbonades weg. Doe het vlees
met de prei, de selderij en de rookworst terug in de pan. Verwarm
de soep nog 15-20 minuten op heel laag vuur.
4. Haal de rookworsten uit de pan, snij ze in plakjes en voeg weer toe aan de soep.
5. Breng de soep op smaak met de sambal, peper en eventueel zout. Als je de soep te dik vindt, verdun hem dan met wat water of bouillon.
TIP: de soep is het lekkerst als je ze een nacht buiten of in de koelkast laat afkoelen en opnieuw weer opwarmt.
Heerlijk met roggebrood met roomboter en Katenspek!
Materialen
Grote soeppan