3-2-1 Spaanse Spareribs

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Spaans.
Voorbereiding: 1440 minuten, Bereiding: 480 minuten,

Laatst aangepast: 06-01-2021 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 Spareribs Ibericovarken (goed vlezig)
  • 100 g Rub, Spanish Delight van NoRubbish.nl
  • 1 l Appelsap
  • 250 ml Medium dry Sherry
  • 1 Ui
  • 1 Spaanse peper
  • 4 tenen Knoflook
  • 250 g Sweet Baby Rays Honey barbequesaus
  • 4 el Basterdsuiker
  • 2 el Vloeibare honing
  • 50 g Roomboter
  • 0,25 zak Houtskoolbriketten
  • 3 handen Rooksnippers (fruitbomenhout)

Bereiden

Bereid je voor op een geweldige volle dag van culinair feesten met de BBQ. De bereiding van dit gerecht vraagt geduld en discipline voor een optimaal 'Fall of the Bone'-resultaat met een geweldige zoetpikante smaak met een Spaans tintje! 24 uur van tevoren: Laat de spareribs op kamertemperatuur komen om makkelijk te kunnen ontvliezen: Leg de ribs op de vleeskant neer en steek de (botte) steel van bijvoorbeeld een eetlepel voorzichtig tussen de kortste rib en het vlies door. Wip het vlies vervolgens voorzichtig aan het uiteinde van de spareribs los. Pak het vlies met een stukje keukenpapier beet en trek het vlies helemaal los van de ribs. Wrijf de ribs aan beide zijden royaal in met de rub en leg ze in de braadslee afgedekt in de koelkast. Voorbereiden BBQ: Aangezien je het vuur zo'n 6 a 7 uur op een constante temperatuur gaande moet houden is de zg 'Snakemethode' de beste manier. Zorg dat je een slang van de houtskoolbriketten langs de zijkant van de BBQ opbouwt van ongeveer 3 a 4 briketten dik. Dag van de bereiding: Begin ruim op tijd. Houd er rekening mee dat de BBQ op een temperatuur van 100/110 graden moet komen en het vlees tenminste 6 uur gaat garen! Laat de ribs op kamertemperatuur komen en laat ondertussen de rooksnippers in het aluminiumbakje weken in appelsap. Vul de plantenspuit 50/50 met de sherry en appelsap. Steek de BBQ aan maar laat hem nooit warmer dan 120 graden worden! Als de BBQ op temperatuur (100 graden) is strooi je de rooksnippers uit over ong. 25 cm van de brikettenslang. Zet het bakje met appelsap in het midden van de BBQ en vul hem bij met water. Installeer de deflector, plaats het BBQ-rooster met het rekje met de ribs, installeer de temperatuurmeter en sluit de BBQ. Zorg dat de BBQ altijd een beetje zuurstof van onder krijgt en er van boven een kleine opening is. Stel het alarm op een max. in van 120 graden. Roken: Laat de ribs 3 uur roken zonder de BBQ te openen! Het enige dat je doet is de temperatuur bewaken en spelen met de zuurstoftoevoer. De ribs krijgen nu een geweldige bark. Verdeel na zo'n 2,5 uur het aluminium in 4 stukken. Strooi in dezelfde lengte van de Ribs de suiker en honing over de 4 stukken folie. Verspreid hierover de roomboter (houd 1 el apart voor de glaze!). Spuit royaal met de plantenspuit over deze ingrediënten. Stomen: Haal de ribs van de BBQ en vul zo nodig het aluminiumbakje opnieuw met water. Leg de ribs op de vleeskant op de folie, spuit ze in met de sproeier, pak ze volledig luchtdicht in en plaats ze terug op de BBQ. Sluit deze opnieuw en laat de ribs 2 uur stomen. Glaze: Snipper de ui heel fijn en snijd de rode peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes (als je van pikant houdt kan je deze ook mee snijden). Hak de peper fijn en pers de knoflook. Verhit 15 minuten voordat de ribs uit de BBQ mogen de laatste boter in een klein pannetje en fruit op matig vuur de ui, rode peper en knoflook tot de ui glazig is. Schraap 1 el rub uit de braadslee en voeg samen met de bbq-saus toe aan de ui. Laat het mengsel enkele minuten op laag vuur pruttelen. Afgrillen: Haal na 2 uur de ribs uit de BBQ, open de aluminium pakketten en vang het vocht op. Voeg het vocht toe aan de glaze en roer alles goed door. Smeer de glaze nu royaal met een kwast over de ribs en plaats ze gedurende 30 minuten terug in het rek op de BBQ. Spuit de ribs iedere 10 minuten in met de sproeier. Na 30 minuten zijn ze eindelijk klaar! Buen provecho!!!

Materialen

Grote braadslee; BBQ met deflector voor indirecte verhitting; Elektronische temperatuurmeter met alarm; 7m extra stevig aluminiumfolie; aluminiumfolie bakje; Plantenspuit; BBQ-houder voor spareribs; keukenpapier

Bronvermelding