Appel Caketaart

Gebak, Nagerecht, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 40 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 22 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 gram zachte boter of margarine
  • 220 gram suiker
  • 1 zakje vannillesuiker
  • 4 stuks eieren
  • 200 gram bloem
  • 1 afg theel. bakpoeder / backin
  • 30 gram verse hazelnoten*
  • 50 gram verse walnoten*
  • 600 gram stevige appels (elstar)*
  • 150 gram druiven*
  • 100 gram gewelde gele rozijnen
  • 30 gram amandelschaafsel
  • 1 theel sukade
  • 6 stuks gesuikerde kersen
  • 1 theel gembersnippers
  • 1 theel kaneelpoeder
  • 1 eetl basterdsuiker
  • 1 eetl sinaasappeljam
  • 1 theel citroenrasp
  • druppels citroensap

Bereiden

Ik maak eerst altijd de vulling klaar: Dat wil zeggen: Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snij de partjes in 3 of 4 stukjes. Ik doe die in een afwasteiltje, want dan heb ik lekker de ruimte om door te scheppen. Telkens als ik een appel klein heb gesneden bestrooi ik de stukjes met een deel van de citroensap, basterdsuiker en kaneelpoeder en meng dat steeds dooreen. Na de appels meng ik de jam, de rozijnen en de citroenrasp er door en vervolgens de kleingesneden sukade, gember, en de gesuikerde kersen. De gehalveerde en ontpitte druiven. De grofgehakte walnoten, amandelschaafsel en de hele hazelnoten. Al met al een lekkere luxe vulling die ik met een theedoek afgedekt laat staan tot de rest zo ver is om de vulling te gebruiken. (Ik kan het niet laten om stiekem toch al vast een lepel vulling te proeven; mmmh) Dan het deeg van deze luxe caketaart: Roer de zachte boter met de handmixer schuimig en voeg dan de suiker en de vanillesuiker toe en klop het geheel nog een flink poosje tot het mooi luchtig is. Voeg een voor een de eieren toe en blijf kloppen tot er een mooie schuimige creme ontstaan is. Nadat je eerst de bloem en de bakpoeder goed door elkaar geroerd hebt, voeg je dat al kloppend ook toe aan de creme. Verwarm de oven voor op 200° C, vet de springvorm in en bestuif hem met wat bloem. Doe nu 2/3e van het deeg in de vorm en struik het glad. Dan een laagje van ca. 2 cm vulling op het deeg verdelen en vervolgens de rest van het deeg zo goed mogelijk verdelen. (ik doe dat met een lepel; eerst verdeeld kleine hoopjes maken en die dan uitsmeren) Nu de rest van de vulling er op en het geheel VOORZICHTIG een beetje aandrukken. Als je dat mooi vindt, kun je nog wat suiker gemengd met kaneelpoeder over het geheel stooien. Bak de taart in het midden van de oven gedurende minimaal een uur gaar. Ik laat hem meestal wat langer dan een uur staan om er zeker van te zijn dat de cake mooi droog is. TIP 1: Heerlijk met een bolletje vanille roomijs en wat slagroom. Stooi als garnering enkele rozijnen op het bord en de salgroom. TIP 2: Heerlijk met een zoete witte (Duitse) wijn (Bacchus Spätlese of een Kerner Auslese) Als je het echt helemaal áf wilt maken zou je ook een glaasje Beerenauslese of puntje Eiswein kunnen schenken.

Materialen

Springvorm met doorsnede 26 cm Afwasteiltje en grote kom Electr. Handmixer Theelepel, Eetlepel Snijplank, Mes

Bronvermelding