Menu
Ajam smoor
Ingrediënten
- 0,5 kg drumsticks
- 0,5 Kg Kipdijfilet
- 4 st sjalotten (gehakt)
- 4 tenen knoflook (grof gehakt)
- 2 blaadjes Salam (Indische laurier)
- 2 st rode peper (lombok) (stukjes)
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 1 st tomaat (stukjes)
- 6 el ketjap manis
- 2 tl gula djawa (of bruine suiker)
- 0,5 tl nootmuskaat
- 0,5 tl laos
- 0,5 tl djahe
- 0,5 tl tamarinde pasta
- 1 el sambal oelek
- 5 el olijfolie
- 1 1 Kipkruiden
Bereiden
Neem de kom van de staafmixer en mix de sjalotjes, knoflook, rode peper, tomaat, nootmuskaat, laos, djahe, tamerinde pasta en gula djawa tot een gladde boemboe.
Verhit de olijfolie in de (braad)pan en fruit de boemboe enkele minuten op matig vuur.
Voeg vervolgens 200 ml water toe samen met de ketjap. Breng het geheel aan de kook.
Kruid de kip met de kipkruiden en voeg deze toe samen met de blaadjes Salam en 1 gekneusde stengel sereh.
Deksel op de pan en laat het minstens 90 minuten zachtjes smoren (stoven).
Wel af en toe omdraaien.
Hoe langer je het smoort hoe malser de kip.
Om het geheel wat in te dikken laat je de laatste 15 minuten de deksel van de pan en voeg er eventueel nog 1 el sambal aan toe voor wat extra pit.
Niet vergeten om de Salam blaadjes en de serehstengel er uit te halen.
Eet smakelijk
Materialen
Braadpan Staafmixer of foodprocessor