'1-3, Borrelhapjes (Oosters)' van Don

Anders, Hapje, 6 personen, Oosters.

Laatst aangepast: 13-02-2020 | 158 keer bewaard

Ingrediënten

  • verschillende ........

Bereiden

1.Thaise balletjes 500 g kabeljauwfilet (schelvisfilet), 2 eetl currypasta, 2 eetl vissaus, 2 eieren, 10 basilicumblaadjes, 5 blaadjes munt, 1 tl geraspte citroen- of limoenschil 3 slablaadjes, 2 lente-uitjes, 1 rode Spaanse peper, 2 eetl sojasaus, 2 eetl vissaus 6 eetl azijn, 5 eetl gembersiroop Snij de vis in stukjes en doe ze in een kom van de foodprocessor. - Voeg daarbij de currypasta, vissaus, eieren, basilicum munt en limoensap. Pureren tot een compleet mengsel. Vorm met natgemaakte handen balletjes van dit mengsel. Leg de balletjes op een schaal, dek ze af en leg de schaal in de koelkast. - Maak het sausje als volgt: Lente-uitjes schoon maken en schuin snijden. Pepertje schoon maken, zaadjes verwijderen en in ringetjes snijden. Roer de sojasaus, vissaus, azijn en gembersiroop door elkaar. Doe de uitjes en de pepertjes erbij. Geheel flink roeren. Verdeel de inhoud over 4 kleine kommetjes. In een pan de olie verhitten. - Frituur de balletjes hierin totdat ze mooi goudbruin worden. Laten uitlekken op een keukenpapier of in een vergiet. Serveer de balletjes op een blaadje sla en serveer daar de kommetjes saus bij. - 2.Zalmhapje *De Indische gewoonte kent niet het weggooien van etenswaren. Voor dit hapje geldt dan ook: Wanneer er gekookte aardappelen resteren, niet weggooien. Bewaar ze in de koelkast en daags daarna het volgende hapje maken. Resterende gekookte aardappelen, 1 of 2 eieren, een blikje roze zalm, diverse kruiden, paneermeel - Doe de aardappelen in een kom en prak ze met een vork (bijna) fijn. Strooi erbij: peper, zout, knoflook, paprika, koenjit, djahé en peterselie. Afhankelijk van de hoeveelheid 1 of eieren erdoor. Het geheel goed mengen. Strooi paneermeel erbij. Zoveel, dat het geheel een stevig papje wordt. - Laat het sap uit het blikje zalm weglopen, verwijder de grote graten en meng dit door het "papje". Met 2 lepels vormpjes maken. In een ruime pan de olie verhitten en de vormpjes voorzichtig in de olie laten glijden. Regelmatig wentelen, totdat ze aan beide zijden mooi bruin zijn. Tip: Vervang de zalm door forel, makreel of tonijn. - 3.Pikante Eieren, Kook 3 of 4 eieren hard. In een kom peper, zout en knoflook doen. Vervolgens een eetlepel mayonaise toevoegen en een scheutje ketjap. Geheel goed door elkaar roeren. Naar smaak erbij doen: een mespuntje sambal. In plaats van ketjap is ook pikante chilisaus, babi-pangangsaus of loempiasaus mogelijk. - Pel de eieren en prak ze fijn in dit mengsel en goed mixen met een vork. Serveren met toast of geroosterd brood (in stukjes gesneden).

Bronvermelding