'Italiaanse Zuurkoolschotel', van Chefkok Jurgen

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 21-02-2020 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1200 g bloemige aardappelen en ......

Bereiden

- 1200 g bloemige aardappelen - 200 g spekreepjes of blokjes - 1 ui - scheutje olijfolie - 150 g salami aan 1 stuk - 150 g chorizo aan 1 stuk - 500 g zuurkool - 1 half glaasje droge witte wijn - 1/8 l bouillon(van een blokje) - 1/8 l koffieroom - klein potje crème fraîche - 100 g geraspte Parmezaanse kaas - peper en zout - Schil de aardappelen, snijd ze in plakken en kook ze met een beetje zout half gaar. - Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak hierin het spek uit. Voeg de gesnipperde-, of in ringen gesneden ui en de (afgegoten half gare) aardappels toe en fruit ze licht aan. Goed blijven roeren. Voeg nu de zuurkool toe en laat dit even mee smoren. - Verwijder het vel van de salami en de chorizo en snijd deze in blokjes. Meng ze nu door het gerecht en laat dit ook even mee smoren. - Schep nu het geheel in een ovenschaal en schenk er de bouillon en de witte wijn overheen. - Sluit de ovenschaal af met aluminiumfolie en schuif deze nu in een voorverwarmde oven van 225 graden of stand 5. - Laat het geheel ongeveer 45 minuten in de oven. Na deze tijd is het vocht vrijwel geheel verdampt. Wel in de gaten houden. De aardappelen moeten wel gaar zijn, anders langer laten staan en eventueel nog wat vocht toevoegen. - Meng nu de koffieroom met de crème fraîche en voeg wat zout en peper toe. Giet het mengsel nu over het zuurkoolgerecht. - Bestrooi het geheel nu met Parmezaanse kaas en zet de schotel nu, zonder aluminiumfolie, zo hoog mogelijk in de oven om er en mooi bruin korstje op te krijgen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. En dan is de zuurkoolschotel klaar. Jurgen van Riet, Chefkok "Le Cornet" Budel -

Bronvermelding