Gallo Pinto

Rijst, Hoofdgerecht, 2 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 13-10-2017 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde zwarte bonen
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 1 kleine ui heel (geschild)
  • 2 teentjes knoflook heel (geschild)
  • 1 snufje zout
  • 250 gram witte rijst (hele korrel, niet gebroken)
  • 3 el (olijf)olie
  • 1 uit (fijngehakt)
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 beetje verse koriander

Bereiden

Was de bonen en week ze een nacht in koud water. Spoel ze daarna en zet ze op met 1 liter vers water, de ui, het laurierblad, de kruidnagel en de knoflook. Breng langzaam aan de kook en laat ze – zonder deksel – gaar worden op een laag vuur (1 a 1,5 uur). Voeg zout toe naar smaak (niet tijdens het koken, want dat tast de vitamine B aan). Doe de bonen in een vergiet/zeef, spoel ze af met water en laat uitdruipen. Kook ondertussen de rijst en laat staan tot het mooie droge rijst is. Verwarm de olie in een grote koekenpan/wok en bak de gehakte ui op een middelhoog vuur. Voeg de bonen en de rijst toe en bak totdat de rijst een beetje gebruind is en de rijst en bonen geurig zijn. Doe er zout en peper bij naar smaak en de gehakte koriander. Serveer met gebakken eieren (of een stuk gebakken vlees) en koffie. * gebruik je een blik bonen, voeg dan een fijngehakt teentje knoflook, het laurierblad en een snufje kruidnagel toe bij het bakken van de rijst en de bonen.

Bronvermelding