Coq au vin

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 80 minuten,

Laatst aangepast: 26-10-2006 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1,5 kg braadkip
  • 100 gr spekblokjes
  • 4 worteltjes
  • 15 mini-uitjes of sjalotjes
  • 250 gr (kastanje)champignons
  • 2 tenen knoflook
  • 500 ml rode wijn (bourgogne)
  • 1 pot gevogeltefond
  • zout
  • peper
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • suiker
  • 20 gr boter
  • 2 el olie
  • 2 el bloem
  • 2 takjes peterselie

Bereiden

Kip met scherp mes in 10 stukken verdelen (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Spek in repen snijden. Worteltjes schoonmaken, wassen en in dikke plakjes snijden. Uitjes pellen. Twee uitjes snipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier en halveren. Knoflook pellen en fijnhakken. In grote braadpan olie verhitten. Spek ca. 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen. Helft van de boter in de pan doen en stukken kip op half hoog vuur rondom bruinbakken. Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Hele uitjes in 2 à 3 minuten lichtbruin bakken. Uit pan nemen. In braadvet uisnippers en wortel zachtjes meebakken zonder te kleuren. Knoflook kort meebakken. Bloem erdoor roeren en ca. 30 seconden zachtjes meebakken. Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat. Fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper toevoegen. Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen. Kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen de rest van de boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. Laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen. Champignons, spek en uitjes toevoegen. Gerecht nog ca. 10 minuten doorstoven. Op smaak brengen met zout en peper.

Bronvermelding