Menu
'3-4, Borrelhapjes, Warm en Lekker', verz. door Anneloes
Ingrediënten
- lees beneden .....
Bereiden
*Turkse gehaktrolletjes
600 g lamsgehakt
3 teentjes knoflook
2 eetl shoarmakruiden
2 eetl munt
8 vellen filodeeg
-
Meng het lamsgehakt met 3 teentjes knoflook uit de pers, 2 eetl shoarmakruiden en 2 eetl munt. Vorm het gehakt tot rolletjes van 6 cm, rol die in 10 cm brede filodeeglapjes en frituur ze tot ze mooi goudbruin zijn. Van deze hoeveelheid kunt u er 8 maken, u kunt het natuurlijk zelf aanpassen voor meer rolletjes.
Geef er knoflooksaus bij.
-
*Knoflooksaté met pindasaus
1 ui
2 teentjes knoflook
500 g mals vlees (varkenslapjes, lamslapjes of bieflapjes)
1 zakje conimex saté marinade
ketjap manis
sambal manis
wok olie
1 zakje conimex pinda satésaus
-
Pel en snijd de ui en de knoflook fijn. Snijd het vlees in blokjes van ca. 2 cm en rijg het vlees aan 12 satéstokjes. Meng de saté marinade met 1 eetl ketjap, 1 eetl water, 1-2 tl sambal (hoe meer hoe heter), de helft van de ui en de helft van de knoflook. Voeg de saté toe en laat het 15 minuten staan, langer kan ook.
-
Zet een grote wok op het hoogste vuur en laat de wok zo heet worden dat hij begint te walmen. Voeg een scheutje olie toe en roerbak de rest van de ui 2 minuten. Voeg de rest van de knoflook toe en roerbak 1 minuut mee. Voeg een scheutje ketjap en 1/2 tl sambal toe.
-
Doe de pinda satésauspoeder in een schaaltje, voeg 1½ dl kokend water toe en roer er een gladde saus van. Roer het gebakken ui-knoflookmengsel erdoor, dep het vlees droog met keukenpapier. Rooster de saté op de hete barbecue, onder de hete grill of in een hete grillpan rondom bruin en gaar (ca 8 minuten). Leg de saté op borden en schep de saus erover.