Cataplana

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 12-11-2006 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr varkensvlees in blokjes
  • 150 gr chorico in blokjes
  • 150 gr spek in blokjes
  • 250 gr venusschelpen
  • 250 gr garnalen
  • 250 gr pijlinktvis in reepjes
  • 125 ml witte wijn
  • 1 blik gepelde tomaten 400ml
  • 3 tomaten in stukjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 60 ml olijfolie
  • peterselie
  • tijm
  • koriander
  • paprikapoeder
  • piri-piri
  • peper & zout
  • oregano

Bereiden

Cataplana is een populair gerecht in Portugal en kan enorm gevarieerd klaargemaakt worden. Dit is mijn favoriete versie maar experimenteer gerust met het vlees, vis en groente. Enkele variatie mogelijkheden; met of zonder verschillende vlees soorten, met verschillende vis en schelpdieren en/of eventueel paprika of wortels en/of met rode i.p.v witte wijn........ Borstel de venusschelpen goed schoon. Gooi beschadigde of geopende schelpen die niet weer sluiten als je erop tikt weg. Laat de schelpen 5 minuten in koud water staan om het laatste zand kwijt te raken. Pel de garnalen op het staartje na. Verwijder het donkere darmpje. Maak de pijltinkvis schoon; trek de armen en tentakels voorzichtig uit de mantel, de ingewanden moeten gelijk meekomen. Snijd de tentakels net onder de ogen los van de ingewanden. Als de snavel nog midden in het kransje zit, druk hem dan met de vingers omhoog en eruit. Trek het zachte, doorzichtige rugschild uit de mantel. Spoel de tentakels en mantels goed schoon en laat ze uitlekken. Verhit de olie in de koekenpan. Snijdt de ui en knoflook in stukjes en bak ze tot ze glazig zijn. Voeg de blokjes varkensvlees toe en bak tot het vlees bijna gaar is. Bak de chorico en spekjes even mee. Zet de Cataplana open op het fornuis, plaats alleen het onderste gedeelte van de Cataplana op het vuur (dus niet ook de deksel). Verwarm de inhoud van het blik tomaten en de verse tomaten in de Cataplana. Voeg de witte wijn toe en vervolgens de kruiden na smaak. Voeg het vlees mengsel vanuit de koekenpan toe en breng dit alles aan de kook. Voeg de garnalen, venusschelpen en pijlinktvis tegelijkertijd toe en sluit de Cataplana lucht dicht af. Laat alles ongeveer 5 -10 minuten ongeopend pruttelen. Nu kun je snel even checken of de garnalen mooi roze zijn geworden en de schelpen open zijn want dan is het gerecht klaar om te serveren. Sluit de Cataplana weer snel zet de Cataplana op het midden van de tafel. Serveer brood bij dit recept. In Portugal eet men eigenlijk alleen brood bij dit gerecht. Zodra de Cataplana geopend wordt aan tafel zijn alle aroma's die vrijkomen al een feest opzichzelf. De saus smaakt verrukkelijk als je het brood erin dipt. Let er nog wel even op om de schelpdiertjes die niet open zijn gegaan te verwijderen. Het feest is natuurlijk compleet met een goed gekoelde Vino Verde. Of rode wijn natuurlijk als je voorkeur daar naar gaat. Eet smakelijk

Materialen

Cataplana (Een kopere Portugeese stoompan - verkrijgbaar bij Portugeese speciaalzaken) Koekenpan

Bronvermelding