Polentacake

Gebak, Bijgerecht, 12 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 5 minuten, Wachten: 90 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 14-11-2006 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 45 gram Sultana rozijne
  • 2 el Cognac
  • 225 gram Ricotta
  • 250 gram Basterdsuiker
  • 225 gram Polenta
  • 1 snufje Nootmuskaat, geraspt
  • 1/2 tl Citroenrasp
  • 1/4 tl Vanille-extract
  • 20 gram Koude ongezoute boter in blokjes
  • 2 el Pijnboompitten

Bereiden

Zet de sultana's met de cognac in een kommetjes onder water en laat ze 30 minuten weken. giet ze af en laat ze goed drogen op keukenpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een springvorm of cakevorm met losse bodem in. Doe de ricotta in een grote kom en voeg 4,5 dl koud water toe. Klop het met een garde of met de mixer tot een glad mengsel. Het is niet erg als het mengsel dun is, afhankelijk van de soort ricotta die u gebruikt, kan het heel vloeibaar zijn. Doe de suiker erbij en klop het glad. Roer vervolgens de polenta, de nootmuskaat, de citroenrasp, het vanille-extract en de sultana's er door. Schenk het mengsel in de vorm. Leg bovenop hier en daar een klontje boter en bestrooi het geheel met pijnboompitten. Zet de vorm op een bakplaat om eventuele druppeltjes op te vangen en bak de cake circa 11/2 uur tot hij goudbruin en gaar is. Serveer warm of koud, bestrooi met poedersuiker, enserveer het met slagroom.

Materialen

springvorm (25cm) of cakevorm met losse bodem

Bronvermelding