Menu
Zarzuela
Ingrediënten
- 1 1 vis, veel soorten!
Bereiden
ingrediënten 1 kg mosselen schoongemaakt, 1 grote inktvis zonder tentakels in dunne ringen, 12tomaten ontpelt en zonder zaad in stukjes, 2 el tomaten puree, 500 gr stevige vis zoals victoriabaars, tilapia en zalm in stukken van ca 5 cm, 6 el olijfolie, 20 gr boter, 1 gesnipperde grote ui, 8 teentjes knoflook gepeld in tweeen, 12 gamba's rauw, 1 1/2 dl droge witte wijn, 1 1/2 dl kruidenbouillon, 1 laurierblaadje, 1 el paprikapoeder, 4 el spaanse brandy,zout, veel versgemalen peper.
voor de picada: 40 gr witte amandelen fijngemalen. 6 sneetje witbrood geroosterd en daarna fijngemalen. 2 el fijngesneden peterselie. 1 envelopje saffraan opgelost in 3 el hete witte wijn. 4 el olijfolie. Stokbrood en limoen in partjes. Een keukenrol voor de vingers en 'n kommetje met warm water en 'n schijfje limoen.
hulpmiddelen Een grote hapjespan of 'n grote pan met deksel. Ik gebruik 'n doorzichtige deksel zodat ik kan zien hoever het gerecht is.
voorbereiding Voor de picada: Doe het brood, amandelen en peterselie bij elkaar in schaal. Los de saffraan op en voeg hier de olijfolie aan toe. Zet weg tot gebruik.
Los de tomatenpuree op in de wijn, voeg paprikapoeder, laurier, bouillon, brandy, zout en veel versgemalen peper toe. Zet alles dus ui, knoflook en vis binnen handbereik klaar.
bereidingswijze Verhit de olie en boter heel heet en fruit hierin de ui en knoflook ca 5 minuten. Voeg de inktvis toe en tomaat toe en bak ca 2 minuten. Voeg dan de opgeloste tomatenpuree en de blokjes vis toe. Laat het ca 5 minuten pruttelen. Voeg de mosselen en de gamba's toe en schep de picada erbij. Breng het geheel weer aan de kook en laat met de deksel op de pan in ca 6 minuten garen tot alle mosselen open zijn.
serveertips Vooraf 'n frisse gewone salade. Serveren met veel gesneden stokbrood om te dopen en te deppen. Partjes limoen voor over de zarzuela zodat iedereen kan bepalen hoeveel zuur hij erover wil.