Menu
Brabantse BROEDER
Ingrediënten
- 15 g gist
- 2 dl melk
- 250 g bloem
- zout
- 1 ei
- 100 g rozijnen
- 2 eetl slaolie
Bereiden
Dit is al een heel oud recept.
Vroeger is dit rijmpje er al eens voor gemaakt.
So als de wijn den geest verheught
en sorghen doet verdwijnen,
so gheeft den 'Broeder', mits bereid
naar dit recept uit d'ouden tijd
den smulpaep ruim 't sijne
Meng allereerst de gist met wat melk aan.
Doe de bloem en wat zout in een mengkom.
Maak een kuiltje middenin de bloem en giet hierin het gistmengsel en breek ook het ei hierin.
Roer met een pollepel alles tot een mooi glad beslag.
Vroeger gebeurde dit vaak met de hand.
Laat het beslag nu een uurtje rijzen.
Meng vervolgens de rozijnen door het deeg.
Doe 1 1/2 eetlepel slaolie in een braadpan en verhit dit.
Doe het deeg met de rozijnen in de braadpan.
Zet het kookvlam even flink hoog en bak een korstje aan de onderkant van het deeg.
Bak hem vervolgens gaar op een laag vlammetje gedurende 1 uur.
Laat hem niet verbranden. Eventueel een gaasje op de vlam.
Met een breipen is te controleren of de Broeder gaar is. Is de pen droog en zonder deeg bij het terughalen, dan is het deeg gaar.
Neem het deeg uit de pan.
Doe nog een 1/2 eetlepel slaolie in de braadpan en leg de Broeder ondersteboven in de pan.
Bak ook deze zijde vlug mooi bruin en de Broeder is klaar.
De broeder wordt warm geserveerd in grote plakken.
Besmeer hem met stroopsaus.
Stroopsaus maak je als volgt:
Doe 100 g (room)boter en 2 dl keukenstroop in een steelpan.
Verwarm dit zachtjes en roer tot alles zich heeft vermengd.
Roer er tenslotte nog een half theelepeltje wijnazijn door.