Gegratineerde bloemkool met ham uit Beieren

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Fusion.
Wachten: 30 minuten, Bereiding: 40 minuten,

Laatst aangepast: 30-11-2006 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool (ca. 1.3 kg)
  • zout
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 200 g gekookte ham
  • 2 dl slagroom
  • 100 g geraspte kaas
  • versgemalen peper, nootmuskaat
  • 4 el broodkruim
  • vlokjes boter

Bereiden

Let op: voor 4 volwassenen met een lege maag of voor meer dan 4 personen! Was de bloemkool, maak hem schoon en verdeel hem in roosjes. Breng in een grote pan water met zout aan de kook en blancheer de roosjes 3 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken. Bewaar het kookvocht. Smelt de boter voor de saus op halfhoog vuur en roer de bloem erdoor. Meet van het kookvocht 250 ml af en voeg scheut voor scheut toe aan de roux. Blijf steeds roeren met een garde. Draai het vuur laag en laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd intussen de ham in blokjes en schep ze met de bloemkool in een ovenschaal door elkaar. Roer de slagroom met de kaas door de saus en laat de kaas smelten. Breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat. Giet over de bloemkool. Bestrooi met broodkruim en vlokjes boter. Laat de schotel in 30 minuten gratineren in de oven.

Materialen

kookpan, steelpan, ovenschaal

Bronvermelding