Menu
De Palmpaasstok met recept voor het haantje, van Floortje
Ingrediënten
- broodmix of:
- zie beneden ......
Bereiden
Palm, palm, pasen, ei koerei
over ene zondag krijgen wij een ei
één ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei.
-
Veel kinderen maken op Palmpasen een palmpaasstok. Daaraan hangen vlaggetjes, eieren, appels en slingers. Bovenop de stok geprikt, zit een haantje van brood. De broodhaantjes kun je er beter de volgende dag pas opdoen, want soms breken ze door midden.
-
Zo'n haantje kun je meestal wel bij de bakker kopen, maar het is natuurlijk leuker om er zelf één te maken. Je kunt dat van broodmix maken, op papier teken je een haantje van ongeveer 16 cm breed en een vleugel van ongeveer 6 cm. Knip dat uit. Het vleugeltje heb je 2 keer nodig voor de 2 kanten van het haantje! De vleugeltjes van deeg kun je met wat water aan het haantje van deeg vastplakken. Knutselen maar om een mooi haantje te vormen.
-
Maak de oogjes met rozijnen of krenten.
Bakken in ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°.
-
Je kunt het broodhaantje ook van speciaal 'speel'brooddeeg maken. Hier zit heel veel veel zout in, waardoor het haantje
niet eetbaar is, maar wel heel lang lang houdbaar.
-
Toch maar een recept voor de echte liefhebbers voor het broodhaantje voor op de paasstok.
-
Je hebt nodig voor 4 haantjes:
500 g bloem
1 tl zout
1 zakje droge gist
1 tl suiker
3 dl. water of melk
krenten of rozijntjes
theedoek
-
In een kom doe je de bloem en het zout. Voeg de gist en de suiker toe. Schenk dan de melk of het water in het midden van de kom en kneed het goed door elkaar. Dek de kom af met een beetje warme vochtige doek. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot de hoeveelheid deeg bijna verdubbeld is. Dit kan wel drie kwartier duren.
-
Kneed van het deeg vier haantjes. En handel als boven beschreven.
Bak de haantjes op 200° ongeveer in 20 minuten gaar en goudbruin.