Asperges met gebakken zalm en dille-roomsaus

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 40 minuten, Bereiding: 40 minuten,

Laatst aangepast: 20-12-2006 | 9 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 15 gram boter
  • 0,5 deciliter droge vermout
  • 1 deciliter witte droge wijn
  • 190 milliliter visfond (uit pot)
  • 125 milliliter crème fraîche (uit beker)
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper
  • 15 gram verse dille
  • 1 kilogram verse asperges
  • 4 stukken zalmfilet
  • 1 eetlepel olie

Bereiden

Pel en snipper het sjalotje en fruit het in een pan in wat boter in 2 minuten zonder dat hij kleurt. Voeg de vermout en de wijn toe en laat 2 minuten koken. Voeg de visfond toe en breng weer aan de kook en laat het vocht op een middelmatig vuur inkoken totongeveer 1 deciliter. Zeef het vocht boven een schoon pannetje en laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast ( dit kan eventueel al een dag eerder gemaakt worden). Schil de asperges en kook ze met wat zout en laat ze daarna uitlekken. Wrijf de zalmfilets in met zout en bak ze in de olie in een koekepan. Roer intussentijd de crème fraîche door de saus ( die u in de koelkast heeft bewaard ) en breng de saus aan de kook. Voeg zout en peper toe naar smaak. Hak de dille heel fijn en roer door de saus. Leg op elk bord een aantal asperges, leg daarop de zalm en giet hierover wat saus. Geef de rest van de saus er apart bij. Serveer met gekookte nieuwe aardappelen.

Bronvermelding