Menu
Hachee (echt lekker)
Ingrediënten
- 1 kilo runderlappen
- 400 g grote uien (gesneden)
- 50 g margarine
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 el suiker
- 6 el azijn
- 1 blokje runderbouillon
- allesbinder
- gemalen peper
- 1 el zoete sojasaus
- 2 dl water
Bereiden
Snipper 4 grote uien grof met een keukenmes, in de keukenmachine of met de staafmixer. Koop de magere runderriblappen wanneer ze in de aanbieding zijn. Snijd ze in dobbelstenen van ong. 1 1/2 cm. Stort het vlees in de pan wanneer deze heet is en schroei de dobbelstenen bruin op een hoog vuur. Het is niet erg als het vlees aan de bodem gaat plakken, het laat na 1 minuut of zo weer los. Blijf omscheppen. Pas op dat het vlees niet te nat wordt, want dan gaat het stoven i.p.v. bakken. Verwijder eventueel het teveel aan kooknat (en voeg dit later weer toe). Als het vlees erg droog is (niet meteen) wat margarine toevoegen. Vlees met nat uit de pan nemen en in de pan de margarine laten smelten. Fruit de uisnippers stevig aan tot ze beginnen te kleuren.
Dan vlees (met nat), laurierblad, azijn, kruidnagels, suiker, 2 dl water toevoegen. Bind de kruidnagels eventueel aan draadjes die over de rand van de pan blijven hangen om ze zodoende later eruit te kunnen halen. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Aan de kook brengen en met deksel op de pan 2 1/2 tot 3 uur zachtjes laten sudderen (eventueel op een warmhoudplaatje).
Laurierblad en kruidnagels verwijderen. Op smaak afmaken met gemalen peper en 1 el ketjap of 1 tl worchestershiresaus. Dan terwijl alles kookt allesbinder toevoegen en 2 minuten laten doorkoken. Eventueel nog wat allesbinder toevoegen totdat de saus bindt.
Opdienen met bijv. aardappelpuree en rode kool met stukjes appel.
Materialen
grote braadpan