Geweldige en eenvoudige Gratin Dauphinois

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 15 minuten, Wachten: 10 minuten, Bereiding: 120 minuten,

Laatst aangepast: 23-12-2006 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1,2 kg aardappelen
  • 20 gr boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2,5 dl volle melk
  • 2,5 dl room
  • zout en peper

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius of 120 graden Celsius (afhankelijk van hoe lang je de gratin wil bakken). Schil de aardappelen, spoel ze af en snijd ze in 3 cm dikke plakken. Schik de plakjes in de ovenschaal. Snijd de boter in stukjes en strooi die over de aardappelen. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Doe ze met de melk en de room in een steelpan en breng net tegen de kook aan. Draai het vuur uit en breng op smaak met zout en peper. Laat vervolgens 10 minuten staan. Passeer het mengsel door een zeef over de aardappelen en schud de ovenschaal om het vocht te verdelen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en prik er gaatjes in, zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de aardappelgratin 1 uur op 150 graden Celsius of 2 uur op 120 graden Celsius. Neem vlak voor het serveren de aluminiumfolie van de schaal en zet deze even onder de grill tot de bovenkant goudbruin is.

Materialen

ovenschaal: 4 cm diep, 2 ltr inhoud aluminiumfolie

Bronvermelding