Aardappelgratin met katenspek

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 99 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 4 plakjes katenspek
  • italia kruiden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el boter
  • 4 dl melk
  • 150 g geraspte kaas
  • 1 dl slagroom (of slankroom)

Bereiden

De officiële naam van dit gerecht (excl. katenspek en kruiden) is gratin dauphinois. Schil de grote vastkokende aardappels en snijd ze met een mes in schijfjes van 5-7 mm en halveer elk schijfje. Of gebruik de keukenmachine voor het snijden van de aardappels. Verwarm de oven voor op 225 graden. Pers het teentje knoflook en verdeel het over de over ovenvaste schaaltjes. Kwast de knoflook door het schaaltje. Verwijder de knoflook met het kwastje uit de schaaltjes. (Of smeer de schaaltjes in met het ongeperste teentje knoflook als een zachtere knoflooksmaak gewenst is). Kwast de boter door de schaaltjes (warm de boter in de schaaltjes evt. even op in de magnetron op vol vermogen 20 seconden). Leg een laagje aardappelplakjes op de bodem en bedek deze met zout, peper, nootmuskaat en (met een keukenschaar gesnipperde) snippers katenspek. Strooi hierop wat geraspte kaas (bijv. Gruyère, Mozarella of oude Goudse kaas). Vul het schaaltje met meer laagjes en bestrooi elk laagje met de genoemde ingrediënten. Laat 1 cm van de bovenkant van het schaaltje vrij. Giet melk in het schaaltje tot de inhoud net onder staat. Strooi een snuf italiakruiden of provencaalse kruiden bovenop. Strooi nog wat kaas bovenop. Zet de schaaltjes in de oven en temper de temperatuur tot 200 graden. Giet na een uur de slagroom gelijkmatig over de schaaltjes en warm ze in de oven nog circa 10 minuten tot zich een goudbruin korstje heeft gevormd. Laat dit eventueel weg of gebruik een slanke slagroomversie. Dien meteen op.

Materialen

4 ramekinschaaltjes (ovenvast circa 11 cm diameter) of een ovenschaal

Bronvermelding