Menu
Appeltaart Ø22cm
Ingrediënten
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 225 gr boter
- 75 gr suiker
- zout
- 5-6 appels
- rozijnen en/of krenten
- kaneel
Bereiden
Maak van de boter, het zelfrijzend bakmeel, de suiker, en het zout het deeg. Doe 2/3 van het deeg in een bakblik en druk het uit zodat de bodem en rand van het bakblik bedekt is. Maak de appels schoon en snijd ze in stukjes. Meng de appels met kaneel en rozijnen en/of krenten naar smaak. Doe de vulling in het bakblik. Gebruik nu de resterende 1/3 van het deeg om de appeltaart af te dekken met vlechtwerk. Bak de taart in ca 3/4 à 1 uur in een voorverwarmde oven op 175 à 200°C.
Variatie: in plaats van vlechtwerk kun je ook kruimeldeeg op de appeltaart maken. Maak in dat geval 2/3 van bovenstaand deeg om het bakblik te bedekken. Meng vervolgens ca 125 g bloem met 90 g koude boter in kleine stukjes en 60 g suiker. Maak hiervan met je vingers een kruimeldeeg. Zet het deeg 20 min in de vriezer voor je het op de appeltaart stort.
Variatie 2: Tussen het deeg en de appels kun je ook nog een laagje custard stoppen om een ouderwetse appeltaart te krijgen. Maak in dat geval van ca 2 el custardpoeder met 2 el suiker en 2 dl melk volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het custardpoeder een vla. Verdeel de vla over het deeg en stort daarop de appels.