Gehaktbrood

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Hollands.
Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 19-01-2007 | 85 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg. rundergehakt
  • 1 ui, klein gesnipperd
  • 2 teen knoflook, uitgeperst
  • 12 groene olijven, in ringetjes gesneden
  • 4 eetl. cashewnoten, fijngehakt
  • 5 bolletjes gember (potje), klein gesnipperd
  • 2 eetl. Provencaalse kruiden
  • 3 eetl. ananas stukjes
  • 4 eetl. kersen uit pot, zonder pit
  • 50 g. kokos
  • 6 eetl. paneermeel
  • 2 theel. paprikapoeder
  • 3 theel. zout
  • niet te weinig peper uit molen

Bereiden

De oven voorverwarmen op 200 graden C. In de kom het gehakt doen en met de hand wat losmaken. Aan het gehakt toevoegen: de gesnipperde ui, de knoflook, de ringetjes olijven, de gehakte cashewnoten, de gembersnippers, de Provencaalse kruiden (event. fijnmalen in vijzel), de kokos, paneermeel, paprikapoeder, peper en zout. Breek de eieren erboven en het gehakt goed kneden en alles goed vermengen. Prik met een vinger wat gaten in het gehakt en stop hierin een kers of ananas. Druk het dicht en doe dit opnieuw tot alle kers en ananas op is. Voorzichtig kneden anders gaat het fruit teveel stuk. Gehaktmengsel overdoen in cakevorm en goed aandrukken. Met de vlakke hand de bovenkant glad maken. In het midden van de oven het gehaktbrood in 1 1/2 uur gaar en bruin bakken. Maar let op! * Het eerste half uur afdekken met aluminiumfolie. * Na het tweede half uur het vocht eraf gieten met een plankje op de bovenkant voor het uitvallen van het gehaktbrood, vervolgens weer terugzetten in de oven. * Na nog een 1/2 uur bakken, het gehaktbrood uit oven halen en rest van vocht er afgieten en even af laten koelen. Dan plankje erop en omkeren. Na even schudden laat het gehaktbrood gemakkelijk los. Met een scherp mes plakjes snijden. Ook lekker op brood met een likje mosterd, zowel koud, lauw als warm. Ook uitstekend als eenvoudig voorgerechtje met een vruchten compote.

Materialen

Kom, cakevorm 1 1/2 l, kommetje, plank.

Bronvermelding