Menu
Patates frites zelf maken (ietsje meer werk, maar heel veel lekkerder)
Ingrediënten
- 1 kg. grote aardappelen (Bintjes)
- 1 eetl. zout
- frituurolie
Bereiden
Aardappelen schillen en wassen.
Aardappelen in lengte in plakken van 1 cm snijden. Plakken in lengte van 1 cm snijden. Staafjes en zout in kom doen. Zoveel water toevoegen dat aardappelstaafjes net onder staan. Dit zo 30 minuten laten staan.
Boven vergiet aardappelreepjes afgieten en laten uitlekken. Op aanrecht theedoek leggen. hierop de aardappelreepjes uitspreiden. Met andere theedoek de aardappelreepjes goed droogdeppen.
In frituur de olie verhitten tot 150 gr. C. Om de temperatuur van de olie te controleren kan men er een stukje brood inleggen. Begint het brood meteen te bakken dan is de temperatuur goed.
Intussen vergiet bekleden met keukenpapier.
Het frituurmandje even in de hete olie dompelen. Een kwart van de aardappelreepjes erin doen en mandje in de hete olie laten zakken.
Aardappelreepjes in ca. 4 min. gaar, maar niet bruin bakken. Mandje uit frituurolie nemen en even erboven laten uitdruipen.
Aardappelreepjes overdoen in de vergiet en verder laten uitdruipen. Op dezelfde manier de rest van de aardappelreepjes voorbakken. De voorgebakken frites laten afkoelen.
Het afbakken:
Frituurolie verhitten tot er een witte damp afkomt. De temperatuur moet 175 gr. C. zijn.
Frituurmandje even in de hete olie dopen. Een kwart van de voorgebakken reepjes in het mandje doen en in de hete olie laten zakken. Nu de frites in ca. 3 minuten goudbruin bakken.
Intussen vergiet opnieuw bekleden met keukenpapier.
Mandje uit frituurolie nemen en erboven laten uitdruipen. De frites overdoen in de beklede vergiet en verder laten uitdruipen.
Op dezelfde manier de rest van de voorgebakken reepjes bakken.
Frites overdoen in een schaal.
Je zult het verschil zeker merken!
Gebruik geen afkokers, dat levert slappe frites op.
Materialen
Kom, vergiet, 2 schone theedoeken, frituur of frituurpan + mandje, keukenpapier, schaal.