'Limburgse koude schotel', een begrip in Limburg, verz. door Zita

Salades, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 10-04-2018 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 KG mager soepvlees ........

Bereiden

1 kg mager soepvlees 2 kg aardappelen peper, zout 1 pot augurken 1 ui 1 potje zilveruitjes 1 pot mayonaise 1 halve fles slasaus scheutje azijn - 1. Kook het soepvlees in ca. 3 uur gaar 2. Schil de aardappelen, kook ze vervolgens, en laat ze daarna afkoelen 3. Snipper de afgekoelde aardappelen fijn in een grote kom (laat ze eerst GOED afkoelen, anders lukt het versnipperen niet en wordt het puree!) - 4. Versnipper het soepvlees en vermeng dat in de kom met de aardappelen 5. Maak de zilveruitjes, het ui, en de augurken klein en vermeng deze ook door de kom 6. Neem van de bouillon die ontstaan is door het koken van het soepvlees, een halve liter en roer deze eveneens goed door het mengsel heen 7. Doe vervolgens de peper, het zout, het scheutje azijn, de slasaus en de mayonaise er doorheen mengen - Zet de koude schotel in de ijskast en klaar is Kees, smakelijk eten! Serveren Koude schotel is lekker met Limburgs zuurvlees, maar ook op een warme zomerse dag lekker bij broodjes of boterhammen. - Op feesten is het altijd een succes en kan het feestelijk gegarneerd worden met halve hardgekookte eieren, asperges in hamrolletjes, schijfjes augurk, tomaat, mandarijntjes etc. - Bereidingstijd is 4-5 uur en erg lang, maar toch zeker de moeite waard. Auteur: Herjabram

Materialen

Koude schotel is een begrip in Limburg. Een streekgerecht dat voornamelijk op feesten geserveerd wordt. Nee het is geen huzarensalade of aardappelsalade. ------ De Duitse aardappelsalade bestaat uit aardappelschijven met een gekruide yoghurtdressing;en de Hollandse rundvleessalade en huzarensalade is een prakje waar ter opvulling erwten en wortelen doorheen gemengd zijn, en het vlees vaak ver te zoeken is. ------ Erwten en vooral wortelen (met deze overheersende zoete smaak) zijn uit den boze en zullen in geen Limburgse koude schotel aan te treffen zijn.

Bronvermelding