Krupnik (oost-europa)

Soepen, Hoofdgerecht, 4 personen, Anders.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 60 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 29-01-2005 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 25 g. eekhoorntjesbrood (gedroogd)
  • 50 g. eekhoorntjesbrood (vers)
  • 2 l. bouillon (groente of gevogelte)
  • 125 g. parelgort of gerst
  • 2 takjes peterselie
  • 2 st. aardappels (in blokjes)
  • 1 st. ui (gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (fijngesnipperd)
  • 2 eetl. boter
  • 1 eetl. maanzaad
  • 4 eetl. zure room
  • 1 st. wortel
  • 1/4 st. knolselderie

Bereiden

Van te voren eerst het gedroogde eekhoortjesbrood (desnoods een beetje kleiner gescheurd), de gort of gerst en de 2 takjes peterselie op 2 L. hete bouillon in een dikke pan doen. Kook dit 10 min. met deksel erop. Draai het vuur uit en laat tenminste 1 uur zo staan. Dit bespaart u uren voorweken! Bereiding: Verhit de soep langzaam. Bak gesnipperde ui apart goudbruin in 1 eetl. boter. Voeg dit toe aan de soep samen metde aardappelblokjes, fijngehakte wortel en knolselderie. Kook de soep 10 minuten. Snij vers eekhoorntjesbrood in reepjes en bak dit 2 min. in 1 eetlepel boter. Voeg eveneens toe aan de soep en kook mee tot de groenten gaar zijn. Pof maanzaad in een droge koekepan. Serveer de soep nu met in elk bord 1 eetl. zure room, waarover u wat maanzaad strooit.

Materialen

Dikke pan, bijv. braadpan, koekepan,

Bronvermelding