Meer informatie

Klimaatbewuster koken is koken met oog voor CO2e-uitstoot. Voor steeds meer Allerhande-recepten laten we de inschatting van de CO2e-uitstoot zien. Misschien ben je de wolkjes al tegengekomen. Zo kun je in één oogopslag zien wat de geschatte klimaatimpact van een gerecht is en kun je makkelijker kiezen voor recepten met minder uitstoot.

Wat betekenen de wolkjes?

We gebruiken 5 wolkjes, categorieën: ‘zeer laag’, ‘laag’, ‘gemiddeld’, ‘hoog’ en ‘zeer hoog’. Deze indeling is gekoppeld aan de hoeveelheid broeikasgas die je – als het gaat om voedsel – per dag mag uitstoten om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5 graad. Alleen als een recept in de categorie ‘zeer laag’ valt, betekent dit dat het past binnen de hoeveelheid broeikasgas die je dagelijks voor voedsel mag uitstoten volgens deze regels.

Categorieën CO2e uitstoot recept

CategorieKg CO2e per kg recept
Zeer laag
minder dan 1,81 kg
Laag
1,81 tot en met 2,89 kg
Gemiddeld
2,90 tot en met 4,62 kg
Hoog
4,63 tot en met 7,49 kg
Zeer hoog
7,50 kg of hoger

1 kg CO2e staat gelijk aan:

Tips om te koken met minder CO2e-uitstoot

1

Vaker plantaardig

Wil je een stap zetten in klimaatbewuster eten? Plantaardige eiwitrijke producten als peulvruchten, soja en noten hebben over het algemeen minder impact op het klimaat dan dierlijke producten. Door vaker plantaardig te eten, verminder je de impact op het klimaat.

2

Vlees met een lagere CO2e uitstoot

Kip en varkensvlees hebben een lagere uitstoot dan rundvlees. Je kunt daarom ook eens proberen (een gedeelte van) het rundvlees te vervangen door varken of kip.

3

Vers en uit het seizoen

Ga zoveel mogelijk voor groenten en fruit uit het seizoen en vanuit de volle grond.

4

Gooi niets weg

Bij het maken van voedsel komt CO2e uitstoot vrij. Gooi eten wat je over hebt daarom niet weg, maar bewaar het voor later of maak er nog iets lekkers mee.

5

Kaas

Voor de productie van 1 kilo kaas, is 9 liter melk nodig (Bron: Voedingscentrum). De CO2e uitstoot van kaas is daarom relatief hoog. Je kunt ervoor kiezen om kaas vaker weg te laten of te vervangen.

Waarom klimaatbewuster eten?

In totaal kun je tussen de 20 en 35% van álle CO2e-uitstoot ter wereld linken aan eten en drinken (Bron: Voedingscentrum). Die ‘foodprint’ begint met het verbouwen van gewassen en het houden van dieren, waarbij fossiele brandstoffen zoals olie en gas worden gebruikt. Daarnaast stoot ons vee broeikasgassen uit. En ook bij het maken, koelen, bewerken, verpakken, vervoeren en bereiden van levensmiddelen is sprake van uitstoot. Elk stuk van de voedselketen heeft dus impact.

Wat is CO2e uitstoot eigenlijk?

Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde. Het bekendste broeikasgas is koolstofdioxide, oftewel CO2. Tegenwoordig zie je ook wel de term CO2e. Dat laat de totale uitstoot zien van broeikasgassen die onze atmosfeer verwarmen. Naast CO2 zijn dat bijvoorbeeld methaan of lachgas.

Hoe wordt de CO2e uitstoot berekend?

De uitstoot van ieder recept wordt berekend door de inschatting van de CO2e-uitstoot van alle ingrediënten uit het recept, de bereidingswijze en afvalverwerking, bij elkaar op te tellen. Bij ieder recept vind je het CO2e wolkje, die is gebaseerd op de kg CO2e-uitstoot per kg recept. Ook vermelden we de CO2e-uitstoot per kg recept in een getal. De CO2e-uitstoot per kg recept, uitgedrukt in een wolkje en in een getal, maakt het mogelijk recepten onderling te vergelijken. Daarnaast is ook de kg CO2e per portie weergegeven, wat een inschatting geeft van de hoeveelheid CO2e die is uitgestoten voor dat deel dat je als klant eet, gebaseerd op de voorgeschreven portiegrootte.

Foodsteps

Albert Heijn berekent de inschatting van de CO2e-uitstoot van recepten niet zelf, maar werkt samen met Foodsteps, een onafhankelijke partij die hierin gespecialiseerd is.