Beter voor Natuur & Boer

Omdat 50% van onze verse groente- en fruitproducten uit Nederland komen, zetten we samen met meer dan 360 Nederlandse telers de komende jaren een flinke stap vooruit op het gebied van duurzaamheid. Dat doen we met het Beter voor Natuur & Boer programma. Dit meerjarenprogramma bestaat uit verschillende initiatieven om de impact op het klimaat te verkleinen en de biodiversiteit te bevorderen. Onze telers bieden we zekerheid en een eerlijke prijs. En goed om te weten; al onze AH telers in zowel binnen als buitenland, zijn GlobalG.A.P. gecertificeerd. GlobalG.A.P. is een internationale onafhankelijke standaard voor voedselveilige productie van groente en fruit.

Stichting Beter voor Natuur & Boer

Sinds november 2023 is de onafhankelijke Stichting Beter voor Natuur & Boer opgericht. Het huidige bedrijfsprogramma van Albert Heijn is de basis voor de certificeringsvoorwaarden van de Beter voor Natuur & Boer certificatieschema's die door de onafhankelijke stichting worden beheerd. Deelnemers aan het bedrijfsprogramma van Albert Heijn starten in 2024 de transitie naar certificatie volgens het Beter voor Natuur & Boer certificatieschema. Albert Heijn zal de Stichting Beter voor Natuur & Boer verzoeken dat zij gedurende een overgangsperiode het bedrijfslogo Beter voor Natuur & Boer met toestemming van de stichting kan blijven gebruiken

 

‘Beter' betekent voor...

Natuur

Met onze meer dan 360 telers maken we afspraken over energiebesparing, het verkleinen van de CO2- footprint, het voorkomen van voedselverspilling en het verminderen van verpakkingen. Daarnaast zetten we in op (bodem)biodiversiteit. Inmiddels hebben we al 368 km bloemrijke akkerranden ingezaaid, insectenhotels geplaatst én maken telers gebruik van natuurlijke vijanden. Een gezonde bodem vol leven zorgt voor sterke gewassen die minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben.

Boer

We kopen zo dichtbij als mogelijk onze producten in. Het uitgangspunt voor deze samenwerking is een langdurig gezond verdienmodel voor iedereen. Door afnamegarantie en eerlijke prijzen kunnen onze meer dan 360 telers op een verantwoorde manier investeren in bodemgezondheid en duurzame technieken en innovaties.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe het Beter voor Natuur & Boer programma tot stand is gekomen, wat het precies is, en wat het doel is? Lees meer in de handleiding van het programma. Mocht je er nog verder in willen duiken, bekijk dan ook het beoordelingsschema en de algemene regels om een beeld te krijgen van de voorwaarden.

Albert Heijn Voedselbos

In een voedselbos wordt voedsel op een duurzame wijze geproduceerd voor de mens, het biedt voeding voor de natuur en levert een belangrijke bijdrage aan biodiversiteit.

Samen met de vaste appel- en perenleverancier Vogelaar Vredehof heeft Albert Heijn een voedselbos geopend in Enspijk om te onderzoeken hoe huidige en toekomstige fruitteelt nog verder kan verbeteren.

Tevens vervult het voedselbos een educatieve rol voor kinderen, scholen en de wetenschap. Het voedselbos bestaat uit 2 gedeeltes. Het golvende voedselbos waarin agroforestry centraal staan en het avontuurlijke deel waar gildes aangelegd zijn.

Golvend voedselbos

In het golvende bos staan net als in het avontuurlijke bos slimme combinaties van fruitbomen en struiken die elkaar helpen, maar nu in rijen volgens het agro forestry principe. Door de herhaling van dezelfde soorten in een rij is in dit bos makkelijker te oogsten. In elke rij worden de bomen afgewisseld met een stiktofbindende plant en een bessenstruik. Bijvoorbeeld een pruim, amandel, duindoorn en framboos.

De duindoorn legt stikstof vast in de bodem. Veel planten kunnen dat niet en zijn voor stikstof dus wel afhankelijk van andere planten die dat wel kunnen. Duindoorn produceert veel bessen die vogels aantrekken en zorgen dat de rest van het fruit minder gegeten wordt door deze vogels.

Avontuurlijk voedselbos

In dit bos wandel je over avontuurlijke paadjes langs de “gildes”. Een gilde is een slimme combinatie van planten. Deze groep planten groeit goed samen door bijvoorbeeld dezelfde grondbehoeften of omdat ze elkaar helpen. In een gilde worden de verschillende plantlagen in een cirkel rond de hoofdboom gegroepeerd. Dit bos vindt in de loop van de jaren een natuurlijke balans. Ook vinden (roof)vogels en andere dieren hier een schuilplaats.

Meer informatie over het voedselbos

Meer informatie over het voedselbos vind je op de site van onze vaste appel- en perenleverancier Vogelaar Vredehof.

 

Groente en fruit buiten Nederland

50% van onze groente en fruit komt van buiten Nederland. Om te zorgen dat onze groente, fruit en aardappelen wereldwijd van hoge kwaliteit zijn, vragen we de leveranciers zich te certificeren via GLOBAL-GAP. Dit geeft aan dat ze voldoen aan voedselveiligheids-, traceerbaarheid-, mens- en milieueisen. Ook heeft Albert Heijn zich aangesloten bij het SIFAV. Hiermee stellen we voor onszelf het doel dat onze groente en fruit in 2025 overal ter wereld duurzaam gecertificeerd is.

Meer weten over onze wereldwijde verduurzaming samen met leveranciers? Lees het Duurzaamheidsverslag 2023. Of bekijk hier meer informatie.