De 20e eeuw
-
Met inmiddels meer dan 10 winkels maakt het bedrijf Albert Heijn de stap van kleinwinkelbedrijf naar grootwinkelbedrijf.
-
Het totale assortiment bestaat uit ongeveer 300 artikelen, wat voor die tijd zeer uitgebreid was.
-
Albert Heijn start met de productie van eenvoudig suikerwerk, koek en banket, vanuit een koekjesbakkerij in de keuken van het oude herenhuis in Zaandam (Oostzijde 81). Dit is het begin van de eigen levensmiddelenproductie.
-
Albert Heijn gaat artikelen onder eigen merk verkopen. Onder andere Albert Heijn's Fijne Zoete Chocolade en karnemelkzeep.
-
De 'fabriek' in het herenhuis aan de Oostzijde moet plaatsmaken voor een echte fabriek.
-
Albert Heijn start met het versturen van interne weekberichten naar zijn filialen.
-
De bakkerij krijgt een heteluchtoven voor de fabricage van ontbijtkoek. Er is nu een koekjesfabriek, een suikerwerkfabriek en een ontbijtkoekfabriek.
-
De jaaromzet van het bedrijf bedraagt 2 miljoen gulden.
-
Zaandam krijgt elektriciteit.
-
De privé-boekhouding van Albert Heijn sr. en die van het bedrijf worden losgekoppeld.
-
De jaaromzet van het bedrijf bedraagt 4 miljoen gulden.
-
Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de Distributiewet van kracht. De overheid regelt de volledige levensmiddelenvoorziening. Er gaan in de volgende 4 jaar slechts 4 nieuwe winkels open.
-
Onder de fabriek aan de Oostzijde komt een grote wijnkelder waar wijn gebotteld wordt. De vaten wijn worden per boot over de Zaan aangevoerd.
-
Het Eindhovense concern Philips start met kruidenierswinkels, een bakkerij en een slagerij: Etos.
-
Op 29 april draagt Albert Heijn de leiding over aan zijn zoons Gerrit en Jan en schoonzoon Johan Hille. De firma is nu een naamloze vennootschap (NV). Albert wordt president-commissaris.
-
Het bedrijf telt zo'n 75 filialen.
-
Een nieuw pakhuis met kantoor aan de Oostzijde te Zaandam wordt in gebruik genomen.