Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm dieet: wat is het en hoe begin je? 

Je hoort steeds vaker over koolhydraatbeperking, maar wat houdt het nou precies in? Na het lezen van deze blog weet je wat het is en ben je misschien wel geïnspireerd met recepten en producten om het ook eens te proberen.

Wat is koolhydraatbeperking?

Koolhydraatbeperking is een verzamelnaam voor koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt eten. Dit eetpatroon bevat minder koolhydraten, tussen de 50 tot 130 gram per dag. Dat is ongeveer 20% minder dan de normale hoeveelheid. Koolhydraatbeperking is met name bedoeld om af te vallen. Je haalt je voedingsstoffen vooral uit eiwitrijke producten, zoals vlees, vis en eieren, in plaats van uit koolhydraten, zoals granen, aardappels en suiker.

Wat past er wel en niet bij koolhydraatbeperking?

Het is fijn om een beetje inzicht te hebben in wat je nou wel en niet kan eten als je minder koolhydraten wilt binnenkrijgen. Hierbij een handig overzicht waar je altijd op terug kan vallen:

  • Wél eten, onder andere: groente en fruit, noten, zaden en pitten, onbewerkt(e) vis, kip en vlees (niet te veel) en ongezoete zuivel;
  • In beperkte mate eten: volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten;
  • Zo min mogelijk eten: aardappelproducten, witte pasta, rijst, mie, producten met toegevoegde suikers, zoals snoep, koek en gebak, frisdranken en sappen.

Wat zijn de voor- en nadelen van koolhydraatbeperking?

De voordelen zijn dat je relatief veel eiwitten en vetten binnenkrijgt, wat zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder snel weer trek en kun je gewicht verliezen.

Koolhydraatbeperking heeft als nadeel dat je uit vlees, kaas en andere dierlijke eiwitten te veel verzadigd vet binnen kunt krijgen. Ook mis je de voedingsstoffen die je normaal gesproken uit granen haalt. Denk aan vezels, B-vitamines en mineralen, zoals jodium uit brood.

Koolhydraatarm dieet voor beginners  

Ben je van plan om minder koolhydraten te eten? Hierbij verschillende tips om te starten:

  • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals eieren, vis, vlees, gevogelte, tofu en bonen.
  • Eet groenten die laag zijn in koolhydraten, zoals bladgroenten, broccoli, bloemkool, komkommer, asperges en courgette.
  • Beperk de inname van fruit en kies vooral bessen, zoals aardbeien, frambozen en bosbessen.
  • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suikers, zoals frisdrank, snoep, gebak en wit brood.
  • Eet gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado, noten, zaden en vette vis.
  • Kies voor volle zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas.
  • Drink veel water en vermijd suikerhoudende dranken.
  • Plan je maaltijden van tevoren om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en om te voorkomen dat je te veel koolhydraten eet.

*Wij adviseren voor iedereen een gezond voedingspatroon volgens Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. Mocht je een speciale en/of medische reden hebben om een specifiek dieet te gaan volgen dan is het goed om altijd een diëtist om advies te vragen. De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte.

3 tips van Tamara de Weijer, huisarts van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn

  1. Op de achterkant van een etiket kun je lezen hoeveel gram koolhydraten een product bevat. Let niet alleen op dat getal, maar vooral ook op de kwaliteit van je eten. Dat iets weinig koolhydraten bevat, wil niet zeggen dat het ook een gezonde keuze is. Kies vooral voor pure, zo onbewerkt mogelijke producten.
  2. Veel mensen gaan zó enthousiast aan de slag met koolhydraatbeperking, dat ze te weinig eten. Daardoor krijg je snel weer trek en ga je makkelijk snoepen. Zorg dus dat je maaltijden verzadigend zijn en voldoende vezels, eiwit en gezonde vetten bevatten.
  3. In de Mijn Leefstijlcoach app vind je allerlei challenges die je helpen om minder koolhydraten te eten. Probeer bijvoorbeeld ‘Koolhydraatarm voor beginners’ of ‘Koolhydraatarm avondeten’.

Meer lezen?

Eiwitrijk dieet

De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?

Lees meer over eiwitrijk dieet

Glutenvrij eten

Glutenvrij eten is bij veel mensen bekend, maar wat houdt het nou precies in en welke producten en recepten kun je allemaal kiezen tegenwoordig? Wij vertellen je er alles over.

Lees meer over glutenvrij eten