Sukiyaki: hét Japanse eenpansgerecht

Sushi en ramen kennen we inmiddels allemaal, maar de Japanse keuken heeft veel meer te bieden dan dat. Een grote pan met warme bouillon waar je samen uit eet; geen wonder dat sukiyaki een populair winters gerecht is in Japan. Maar wat is sukiyaki en hoe maak je het zelf? We helpen je graag op weg.

Wat is sukiyaki?

Sukiyaki is een traditioneel Japans gerecht dat geserveerd wordt zoals een hotpot of vleesfondue. Dit gerecht wordt vaak gegeten in de winter of tijdens feestdagen, bijvoorbeeld op oudjaarsavond. Een traditionele sukiyaki bestaat uit een bouillon met daarbij verschillende soorten vlees, groente en noedels.

Sukiyaki

Hoe maak ik zelf sukiyaki?

Een traditionele sukiyaki bestaat uit een saus (warishita) van sojasaus, sake, mirin, suiker en wat knoflook. Hierin laat je verschillende ingrediënten sudderen. Heldere rijstnoedels, tofu en dun gesneden rundvlees mogen hierin zeker niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor een mooi stuk entrecote of ribeye, zolang het maar dungesneden is. Wil je écht uitpakken? In Japan wordt dit gerecht vaak geserveerd met het beroemde Wagyu vlees. Wagyu staat bekend om zijn intense marmering en malsheid.

Het leuke aan sukiyaki is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt maken door het met verschillende ingrediënten te serveren. Probeer bijvoorbeeld eens bosui, spinazie, Chinese kool, taugé, oesterzwammen, shiitake, enoki (een kleine witte paddenstoel), prei, wortel of waterkers.

Traditioneel gezien worden de gesmoorde ingrediënten nog even door een losgeklopt eitje gehaald voordat ze gegeten worden. Zelf vinden we een schaaltje rijst hier een prima alternatief voor.

Zelf-sukiyaki-maken

Wat voor soort pan heb ik nodig voor sukiyaki?

Normaal gesproken wordt dit gerecht geserveerd in een ondiepe (giet)ijzeren pot, maar je kunt hier ook een hapjespan of een fonduepan voor gebruiken. Zelfs een grote soeppan volstaat voor een avondje sukiyaki. Zet deze wel op een warmtebron zodat de sakuyaki warm blijft. Wil je het professioneler aanpakken, dan kun je ook een echte sukiyaki pan kopen bij een toko of Aziatische speciaalzaak.

Sukiyaki-pot

Tips om de lekkerste sukiyaki te serveren

Zorg ervoor dat je rundvlees mooi dungesneden is. Dit kan best lastig zijn. Een goede tip is het bevroren te snijden, dit maakt het een stuk makkelijker. Je kunt natuurlijk ook de slager vragen om dit voor je te doen.

Wanneer je aan het eind van de avond nog warishita over overhoudt, kun je dit aan je gasten serveren met wat udon noedels. De smaak van de ingredienten is namelijk in de saus getrokken, wat zorgt voor een heerlijk einde van de maaltijd.

Tips-voor-sukiyaki-vlees

Meer lezen

Hotpot: alles wat je moet weten

Gezond, makkelijk èn gezellig. Wij begrijpen wel waarom hotpot zo hot is! Maar waar komt hotpot precies vandaan? En wat kun je allemaal in hotpot bereiden?

Lees meer over hotpot

Sake: De bekendste Japanse rijstwijn

Sake, ook wel bekend als Japanse rijstwijn, is een unieke drank omdat het gemaakt is van gefermenteerde rijst in plaats van bijvoorbeeld druiven of tarwe. Benieuwd wat je allemaal kunt met sake?

Lees meer over sake

Kombu: alles wat je moet weten

Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken.

Meer over kombu