Kruidkoekjes
Vul trommels en uitdeelbakjes; de koek is nog lang niet op!
30 min. bereiden / 12 min. oventijd / 1 uur 45 min. wachten
10 ingrediënten
Aan de slag
Snijd de gember heel fijn. Mix in een kom de boter, basterd- en kristalsuiker met een handmixer op hoge snelheid in 3 min. luchtig. Voeg de bloem, baksoda, het zout en 2 el koek- en speculaaskruiden toe en mix op lage snelheid tot een egaal deeg. Spatel de gember erdoor. Zet afgedekt 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vorm met koude handen 24 balletjes van het deeg.
Verdeel de balletjes op ruime afstand van elkaar over de met bakpapier beklede bakplaten. Bak ze net onder en boven het midden van de oven in ca. 12 min. gaar, tot ze gekleurd aan de randen en nog zacht in het midden zijn. Wissel de bakplaten halverwege.
Laat de koekjes 5 min. op de bakplaten afkoelen en leg ze dan met bakpapier en al op een rooster. Laat in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer na 20 min. 1 el gembersiroop, de rest van de koek- en speculaaskruiden, de poedersuiker en het water tot een egaal glazuur. Sprenkel in strepen over de koekjes. Je kunt de koekjes direct eten. Doe ze nog niet in een trommel: het glazuur is pas na 2 uur droog.
Kruidkoekjes
Vul trommels en uitdeelbakjes; de koek is nog lang niet op!
null porties
115 kcal
30 min. bereiden
105 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de gember heel fijn. Mix in een kom de boter, basterd- en kristalsuiker met een handmixer op hoge snelheid in 3 min. luchtig. Voeg de bloem, baksoda, het zout en 2 el koek- en speculaaskruiden toe en mix op lage snelheid tot een egaal deeg. Spatel de gember erdoor. Zet afgedekt 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vorm met koude handen 24 balletjes van het deeg.
Verdeel de balletjes op ruime afstand van elkaar over de met bakpapier beklede bakplaten. Bak ze net onder en boven het midden van de oven in ca. 12 min. gaar, tot ze gekleurd aan de randen en nog zacht in het midden zijn. Wissel de bakplaten halverwege.
Laat de koekjes 5 min. op de bakplaten afkoelen en leg ze dan met bakpapier en al op een rooster. Laat in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer na 20 min. 1 el gembersiroop, de rest van de koek- en speculaaskruiden, de poedersuiker en het water tot een egaal glazuur. Sprenkel in strepen over de koekjes. Je kunt de koekjes direct eten. Doe ze nog niet in een trommel: het glazuur is pas na 2 uur droog.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
5 bolletjes Chinese stemgember
150 g ongezouten roomboter
75 g lichte basterdsuiker
50 g kristalsuiker
175 g tarwebloem
1 tl baksoda
½ tl zout
2¼ el koek- en speculaaskruiden
70 g poedersuiker
1 el water
Dit heb je nodig
handmixer
bakplaten
bakpapier