Kerstrecepten 2024
Maak je klaar voor een feestelijke kerst met onze heerlijke recepten. Van traditionele kalkoen tot verrassende vegetarische opties, we hebben voor elk wat wils. Ontdek smakelijke ideeën voor voorgerechten, hoofdgerechten en desserts die je kerstdiner onvergetelijk maken.
Een kerst zonder stress? Dat kan met onze tips!
Kerst draait om samen zijn. Niets is gezelliger dan een tafel vol lekkers met familie en vrienden. De feestdagen kunnen stressvol zijn, maar wij helpen je de decembermaand ontspannen door te komen!
Tips voor een stressvrije kerst:
- Plan je menu: stel je kerstmenu van tevoren samen en plan je voorbereidingen. Kies uit onze kant-en-klare menu's, zoals budgetvriendelijk, vegetarisch, vegan of Italiaans.
- Bereid gerechten voor: kook alvast vooruit om tijd te besparen. Ontdek ook onze tips voor koken voor grote groepen.
- Denk buiten het traditionele kerstdiner: probeer een kerst high tea, shared dining of tapas. Zo wordt het gezellig en minder werk.
- Ga voor eenvoudig en feestelijk: kies makkelijke recepten en maak je borden mooi op met kleur en vorm.
Relax en geniet van een stressvrije kerst!
Welke dranken passen goed bij kerstgerechten?
Kies de juiste kerstdrankjes om je diner compleet te maken. Bij kalkoen past een volle witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode zoals Pinot Noir. Serveer bij wildgerechten een krachtige rode wijn zoals Bordeaux. Vergeet de alcoholvrije opties niet: een mocktail met cranberry en sinaasappel is heerlijk fris. Sluit af met een warme chocolademelk of een feestelijke koffie met een scheutje amaretto.
Wat zijn traditionele kerstrecepten?
Traditionele kerstrecepten variëren per cultuur, maar enkele klassiekers zijn:
-
Kalkoen met vulling
-
Gebraden ham
-
Rollade
-
Aardappelgratin
-
Stoofpeertjes
Deze gerechten staan vaak centraal op de kersttafel. Vergeet ook de kerstkoekjes, tulband en kerststol niet als zoete lekkernijen. Combineer traditionele recepten met moderne twist voor een verrassend kerstmenu.
Of kies voor kant-en-klaar
Kersttopper: zalmkrans
- Meng het griesmeel met de bloem, ½ el olie, het zeezout en het water. Roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog blijft. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 15 min. rusten.
- Verwarm de oven voor op 220°C en zet 1 bakplaat in de oven. Bestuif je werkblad ruim met griesmeel. Rol het deeg uit tot een zo dun mogelijke lap van ongeveer 35 x 35 cm. Bestuif de hete bakplaat met wat griesmeel en leg de deeglap erop. Prik het deeg in met een vork. Bak de cracker in de oven in 8-10 min. lichtbruin en knapperig. Neem de cracker van de bakplaat, laat afkoelen en breek in grove stukken Zet de oventemperatuur terug naar 200 °C.
- Schil ondertussen de pompoen, halveer en verwijder de draderige binnenkant. Snijd in halve plakjes van een ½ cm dik. Verdeel over de 2e met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 1 el olie en bestrooi met peper. Bak ca. 20 min. in de oven.
- Schil ondertussen de wortels en schaaf met de dunschiller of een kaasschaaf in de lengte in lange linten. Doe de paarse linten in een kom en de rest van de wortel in een andere kom. Verdeel 1 el olie en 1 el balsamicoazijn over de kommen, schep om. Laat staan tot gebruik.
- Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers beide vruchten uit. Snijd de dille fijn (houd wat hele takjes achter voor garnering). Meng met de zuivelspread, mierikswortel, 2 el sinaasappelsap, 1 tl -rasp, peper en eventueel zout. Doe in de spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Breng in een kleine pan 100 ml sinaasappelsap met het gedroogde sinaasappelschijfje en de honing aan de kook en kook 6 min. op middelhoog vuur in tot stroopdikte. Verwijder het sinaasappelschijfje en snijd fijn. Doe het samen met het ingekookte sinaasappelsap in een kom en klop de rest van de olie, de mosterd en de rest van de azijn erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Snijd de komkommers in dunne schuine plakjes. Snijd de kropjes babyromaine in de lengte in smalle parten. Verdeel de gold dust over de gedroogde sinaasappelschijfjes.
- Spuit ¾ van de mierikswortelroomkaas in een krans over de serveerplank. Verdeel de crackers, veldsla en romainesla erover. Verdeel de wortellinten, pompoenplakjes, komkommer, gerookte zalm en de gedroogde sinaasappelschijfjes erover. Spuit de rest van de mierikswortelroomkaas in toefjes erover. Bestrooi met de achtergehouden dille en besprenkel met de sinaasappeldressing. Bestrooi de krans eventueel met extra gold glitter dust.
Kerstvoorgerechten
Kersthoofdgerechten
Kerstdesserts