Geroosterde bospeen met couscous en sinaasappel-sesamdressing
Met geroosterde bospeen komt de zoete smaak extra naar voren, perfect bij de kruidige couscous!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de bospeen schoon, maar laat wat van het loof eraan, en snijd in de lengte doormidden. Snijd de rode uien in parten. Snijd de bosuitjes in stukken van ca. 3 cm. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit.
Schep de bospeen, ui en bosui om met de za’atar, de milde olijfolie, de helft van het sinaasappelsap, peper en eventueel zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Schep halverwege om.
Snijd ondertussen de abrikozen in reepjes. Rooster het sesamzaad 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord. Doe de couscous met de abrikozen in een kom, schenk er volgens de aanwijzingen op de verpakking kokend water over en laat afgedekt 10 min. staan. Snijd de peterselie fijn. Verwijder de takjes van de munt en snijd de blaadjes fijn. Roer de couscous los met een vork en meng de sesamolie, het sinaasappelrasp en ¾ van de peterselie en munt erdoor.
Meng het geroosterde sesamzaad met de extra vierge olie en de rest van het sinaasappelsap tot een dressing. Verdeel de couscous over een platte schaal, verdeel de groente erover, besprenkel met de sinaasappeldressing en bestrooi met de rest van de kruiden.
Geroosterde bospeen met couscous en sinaasappel-sesamdressing
Met geroosterde bospeen komt de zoete smaak extra naar voren, perfect bij de kruidige couscous!
hoofdgerecht
null personen
775 kcal
35 min. bereiden
30 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de bospeen schoon, maar laat wat van het loof eraan, en snijd in de lengte doormidden. Snijd de rode uien in parten. Snijd de bosuitjes in stukken van ca. 3 cm. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit.
Schep de bospeen, ui en bosui om met de za’atar, de milde olijfolie, de helft van het sinaasappelsap, peper en eventueel zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Schep halverwege om.
Snijd ondertussen de abrikozen in reepjes. Rooster het sesamzaad 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord. Doe de couscous met de abrikozen in een kom, schenk er volgens de aanwijzingen op de verpakking kokend water over en laat afgedekt 10 min. staan. Snijd de peterselie fijn. Verwijder de takjes van de munt en snijd de blaadjes fijn. Roer de couscous los met een vork en meng de sesamolie, het sinaasappelrasp en ¾ van de peterselie en munt erdoor.
Meng het geroosterde sesamzaad met de extra vierge olie en de rest van het sinaasappelsap tot een dressing. Verdeel de couscous over een platte schaal, verdeel de groente erover, besprenkel met de sinaasappeldressing en bestrooi met de rest van de kruiden.
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
600 g bospenen
3 rode uien
2 bosuitjes
1 sinaasappel
1 el za'atar
2 el milde olijfolie
5 gewelde abrikozen zonder pit
2 tl sesamzaad
300 g couscous
15 g verse platte peterselie
15 g verse munt
2 el sesamolie
2 el extra vierge olijfolie
Dit heb je nodig
bakpapier