Olaf kransekake
Olaf kransekake: koekjes van amandeldeeg met glazuur als onderkant. Een bolletje vanille-ijs als buikje. En een marshmallow als hoofd. Voilà: Olaf uit Disney’s Frozen. Leuk voor de kinderen (die ’m natuurlijk ook zelf kunnen versieren).
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng het amandelmeel en 125 g poedersuiker in een kom. Splits het ei (het eigeel gebruik je niet) en voeg het eiwit toe. Kneed met je handen tot een samenhangend marsepeindeeg. Eventueel kun je een handmixer gebruiken.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop (met behulp van uitsteek-vormpjes of glazen) 4 cirkels van Ø 5 cm, 4 cirkels van Ø 6 cm en 4 cirkels van Ø 7 cm. Keer het bakpapier om.
Verdeel het deeg in 3 porties van 65, 90 en 115 g. Verdeel elke portie in 4 gelijke bolletjes. Rol de kleinste bolletjes uit tot 4 sliertjes van 14 cm, de middelste bolletjes tot 4 sliertjes van 18 cm en de grootste bolletjes tot 4 sliertjes van 22 cm.
Verdeel de kortste sliertjes over de 4 cirkels van Ø 5 cm, de middelste sliertjes over de cirkels van Ø 6 cm en de langste sliertjes over de cirkels van Ø 7 cm. Maak de uiteinden van elk sliertje aan elkaar vast. Bak de koekjes 8-10 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
Maak ondertussen het glazuur: meng de rest van de poedersuiker met 1 el water. Voeg eventueel wat extra druppels toe als het glazuur te droog is. Schep het glazuur in de spuitzak en knip 2 mm van het puntje eraf. Besprenkel de koekjes rondom zigzaggend met het glazuur. Stapel in het midden van elk amusebordje 3 kransekakes (van groot naar klein).
Zet op de achterkant van de suikeroogjes een stipje glazuur en plak ze op de marshmallows. Teken met de donkerbruine decoratiestift een mondje en wenkbrauwen. Snijd 4 puntige neuzen van de winterpeen en steek die in de marshmallows. Knip 12 stukjes van 3 cm van de dropveter voor de plukjes haar en 8 stukjes van 4 cm voor de armen. Snijd de marshmallows bovenin 1 cm in en steek hier het ‘haar’ in.
Leg een bolletje ijs op de kransekakes en zet op elk bolletje 1 marshmallowgezichtje. Teken met de decoratiestift een knoopje op het ijs. Steek aan de zijkanten de ‘armen’ erin. Serveer direct.
Olaf kransekake
Olaf kransekake: koekjes van amandeldeeg met glazuur als onderkant. Een bolletje vanille-ijs als buikje. En een marshmallow als hoofd. Voilà: Olaf uit Disney’s Frozen. Leuk voor de kinderen (die ’m natuurlijk ook zelf kunnen versieren).
nagerecht
null personen
565 kcal
40 min. bereiden
10 min. wachten
10 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng het amandelmeel en 125 g poedersuiker in een kom. Splits het ei (het eigeel gebruik je niet) en voeg het eiwit toe. Kneed met je handen tot een samenhangend marsepeindeeg. Eventueel kun je een handmixer gebruiken.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop (met behulp van uitsteek-vormpjes of glazen) 4 cirkels van Ø 5 cm, 4 cirkels van Ø 6 cm en 4 cirkels van Ø 7 cm. Keer het bakpapier om.
Verdeel het deeg in 3 porties van 65, 90 en 115 g. Verdeel elke portie in 4 gelijke bolletjes. Rol de kleinste bolletjes uit tot 4 sliertjes van 14 cm, de middelste bolletjes tot 4 sliertjes van 18 cm en de grootste bolletjes tot 4 sliertjes van 22 cm.
Verdeel de kortste sliertjes over de 4 cirkels van Ø 5 cm, de middelste sliertjes over de cirkels van Ø 6 cm en de langste sliertjes over de cirkels van Ø 7 cm. Maak de uiteinden van elk sliertje aan elkaar vast. Bak de koekjes 8-10 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
Maak ondertussen het glazuur: meng de rest van de poedersuiker met 1 el water. Voeg eventueel wat extra druppels toe als het glazuur te droog is. Schep het glazuur in de spuitzak en knip 2 mm van het puntje eraf. Besprenkel de koekjes rondom zigzaggend met het glazuur. Stapel in het midden van elk amusebordje 3 kransekakes (van groot naar klein).
Zet op de achterkant van de suikeroogjes een stipje glazuur en plak ze op de marshmallows. Teken met de donkerbruine decoratiestift een mondje en wenkbrauwen. Snijd 4 puntige neuzen van de winterpeen en steek die in de marshmallows. Knip 12 stukjes van 3 cm van de dropveter voor de plukjes haar en 8 stukjes van 4 cm voor de armen. Snijd de marshmallows bovenin 1 cm in en steek hier het ‘haar’ in.
Leg een bolletje ijs op de kransekakes en zet op elk bolletje 1 marshmallowgezichtje. Teken met de decoratiestift een knoopje op het ijs. Steek aan de zijkanten de ‘armen’ erin. Serveer direct.
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
125 g amandelmeel
225 g poedersuiker
1 middelgroot ei
1 el water
8 suikeroogjes
4 marshmallows
1 Dr. Oetker decoratiestiften choco & karamel
2 cm winterpeen
1 dropveter
4 bolletjes vanilleroomijs
Dit heb je nodig
bakpapier
ronde uitsteekvorm of glas (ø 7 cm)
ronde uitsteekvorm (Ø 6 cm)
rond uitsteekvormpje (Ø ca. 5 cm)
spuitzak
amusebordjes