Gougères
bewaar
bewaar

Gougères

Franse hapjes scoren altijd goed bij de borrel. Zo ook deze gougères, die uit de Franse regio Bourgondië komen. Van origine een dessert, maar tegenwoordig worden ze gegeten als aperitief. Heerlijk met een glas wijn uit dezelfde streek!

20 min. bereiden / 20 min. oventijd

8 ingrediënten

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de boter met het water en de melk in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Voeg het zout, de suiker en bloem toe en roer met een pollepel goed door. Blijf 3-4 min. roeren tot je een glanzende deegbal hebt die loskomt van de randen van de pan. Haal de pan van het vuur en doe het deeg in de kom van een staande mixer met vlindergarde.

Laat het deeg 4-5 min. afkoelen, klop af en toe kort door met de vlinder. Klop ondertussen de eieren los en weeg er 135 g van af in een maatbeker. De rest van het ei wordt niet gebruikt. Rasp de kaas.

Zet de mixer aan op een middellage stand en schenk langzaam het ei erbij. Meng tot het ei helemaal is opgenomen en je een egaal, stevig beslag hebt. Strooi de kaas erbij en meng goed. Schep het deeg in de spuitzak met de spuitmond.

Spuit ca. 30 gougères van Ø 2 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte, de soesjes worden groter tijdens het bakken.

Bak de gougères in ca. 20 min. lichtbruin en gaar. Maak de ovendeur tijdens het bakken niet open, anders zakken de gougères in.

bewaartipDe gougères zijn als ze net uit de oven komen het lekkerst. Als je er een paar over hebt, kun je ze 5 min. opwarmen in een oven van 180 °C.
variatietipAls je geen gruyère in huis hebt kun je de gougères ook met geraspte oude kaas of comté maken.
achtergrondinfoGougères komen uit de Franse regio Bourgondië waar ze in 1571 al op een menukaart stonden. Toen als dessert, maar ze zijn in de maaltijd naar voren geschoven en worden tegenwoordig bij een aperitief gegeten, bij een glas wijn uit dezelfde streek.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Gougères

Franse hapjes scoren altijd goed bij de borrel. Zo ook deze gougères, die uit de Franse regio Bourgondië komen. Van origine een dessert, maar tegenwoordig worden ze gegeten als aperitief. Heerlijk met een glas wijn uit dezelfde streek!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig