Miso ramen met shoyu tamago (Japans soja ei)
Ramen is de naam van de noedels van de gelijknamige populaire Japanse noedelsoep. Deze misoramen komt met een shoyu tamago, of ajitsuke tamago, (soja ei): een klassieke topping die een dag van tevoren gemarineerd wordt in een saus van sake, mirin en soja.
Aan de slag
Kook de eieren 6 min. Zet ondertussen een bak met ijswater klaar en maak de marinade. Breng de sake en ⅝ van de mirin in een steelpan aan de kook en laat 1-2 min. op middelhoog vuur koken, zodat de alcohol verdampt. Schenk samen met de sojasaus en het koude water in een kom en laat afkoelen. Laat de eieren schrikken in het ijsbad, pel ze voorzichtig en leg ze in de kom met de marinade. Leg er een schoteltje op, zodat ze helemaal onderstaan. Dek af en laat minimaal 24 uur, maar het liefst 48 uur in de koelkast marineren.
Schil en snijd de gember in dikke plakken. Snijd de knoflook fijn en ⅔ van de bosuitjes in dunne ringen. Verhit de helft van de arachideolie in een soeppan en fruit de gember, knoflook en in ringen gesneden bosui 2 min.
Meng de misopasta los met 75 ml bouillon (per 4 personen) en voeg toe aan de soeppan. Zet de pan op middelhoog vuur en schenk er heel langzaam, al roerend, de rest van de bouillon bij. Voeg de sesamolie, de rest van de mirin en de witte peper toe, breng aan de kook en laat op laag vuur met de deksel op de pan 30 min. koken.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan op hoog vuur. Snijd de paksoi in de lengte in 4 parten en bak 5 min. aan de snijkanten.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel onder koud stromend water. Snijd de rest van de bosuitjes in de breedte in 3 stukken en vervolgens in de lengte in flinterdunne repen. Knip het norivel in dunne reepjes en halveer de eieren. Snijd de shiitake in dunne plakjes, kook 1 min. mee in de bouillon en haal ze vervolgens met de schuimspaan eruit.
Verdeel de noedels over kommen. Verwijder de gember en schenk de bouillon erop. Verdeel de paksoi, shiitake, gehalveerde eieren, nori, ginger sticks en de flinterdun gesneden bosui erover.
Miso ramen met shoyu tamago (Japans soja ei)
Ramen is de naam van de noedels van de gelijknamige populaire Japanse noedelsoep. Deze misoramen komt met een shoyu tamago, of ajitsuke tamago, (soja ei): een klassieke topping die een dag van tevoren gemarineerd wordt in een saus van sake, mirin en soja.
hoofdgerecht
null personen
515 kcal
40 min. bereiden
1440 min. wachten
Aan de slag
Kook de eieren 6 min. Zet ondertussen een bak met ijswater klaar en maak de marinade. Breng de sake en ⅝ van de mirin in een steelpan aan de kook en laat 1-2 min. op middelhoog vuur koken, zodat de alcohol verdampt. Schenk samen met de sojasaus en het koude water in een kom en laat afkoelen. Laat de eieren schrikken in het ijsbad, pel ze voorzichtig en leg ze in de kom met de marinade. Leg er een schoteltje op, zodat ze helemaal onderstaan. Dek af en laat minimaal 24 uur, maar het liefst 48 uur in de koelkast marineren.
Schil en snijd de gember in dikke plakken. Snijd de knoflook fijn en ⅔ van de bosuitjes in dunne ringen. Verhit de helft van de arachideolie in een soeppan en fruit de gember, knoflook en in ringen gesneden bosui 2 min.
Meng de misopasta los met 75 ml bouillon (per 4 personen) en voeg toe aan de soeppan. Zet de pan op middelhoog vuur en schenk er heel langzaam, al roerend, de rest van de bouillon bij. Voeg de sesamolie, de rest van de mirin en de witte peper toe, breng aan de kook en laat op laag vuur met de deksel op de pan 30 min. koken.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan op hoog vuur. Snijd de paksoi in de lengte in 4 parten en bak 5 min. aan de snijkanten.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel onder koud stromend water. Snijd de rest van de bosuitjes in de breedte in 3 stukken en vervolgens in de lengte in flinterdunne repen. Knip het norivel in dunne reepjes en halveer de eieren. Snijd de shiitake in dunne plakjes, kook 1 min. mee in de bouillon en haal ze vervolgens met de schuimspaan eruit.
Verdeel de noedels over kommen. Verwijder de gember en schenk de bouillon erop. Verdeel de paksoi, shiitake, gehalveerde eieren, nori, ginger sticks en de flinterdun gesneden bosui erover.
resttip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
4 scharreleieren
50 ml sake
80 ml mirin
50 ml sojasaus
100 ml koud water
30 g verse gember
2 tenen knoflook
3 bosuien
2 el arachideolie
2½ el Saitaku shiro miso paste
1 l Itsu brilliant'broth classic ramen
2 tl sesamolie
½ tl witte peper
2 stronken Shanghai paksoi
300 g ramen noedels
1 norivel
125 g shiitake
4 tl poke ginger sticks
Dit heb je nodig
schuimspaan