Sticky tulband met dadel en koffiesaus
Je proeft dadel, een beetje kardemom en vanille. Maar de koffieglazuur is de echt smaakmaker van deze cake.
25 min. bereiden / 50 min. oventijd / 1 uur 40 min. wachten
14 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Snijd de dadels in stukjes en doe samen met ¾ van het espressopoeder en 150 ml kokend water in een kom. Laat 15 min. wellen.
Doe ondertussen 250 g roomboter met de basterdsuiker en het zout in een kom. Klop met een handmixer in 7 min. licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe.
Zeef de bloem, bakpoeder en kardemom boven een kom en schep samen met het dadelmengsel (incl. het vocht) met een spatel door het boter-eimengsel.
Bestuif de tulbandvorm met wat poedersuiker. Giet het beslag in de vorm en bak in ca. 50 min. in de oven gaar. Steek de satéprikker in het midden van de tulband. Als die er schoon en droog uitkomt, dan is de tulband gaar. Laat 10 min. afkoelen in de vorm. Zet een bord of platte schaal omgekeerd op de vorm. Keer beide om, zodat de tulband uit de vorm komt. Laat in 1 uur helemaal afkoelen.
Maak het glazuur: los de rest van de espressopoeder op in 1 el kokend water. Smelt de rest van de boter en voeg samen met de poedersuiker en het vanille-extract toe. Roer goed door. Schenk het glazuur over de tulband, verdeel de parels erover en laat nog 30 min. verder afkoelen.
Sticky tulband met dadel en koffiesaus
Je proeft dadel, een beetje kardemom en vanille. Maar de koffieglazuur is de echt smaakmaker van deze cake.
null personen
455 kcal
25 min. bereiden
100 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Snijd de dadels in stukjes en doe samen met ¾ van het espressopoeder en 150 ml kokend water in een kom. Laat 15 min. wellen.
Doe ondertussen 250 g roomboter met de basterdsuiker en het zout in een kom. Klop met een handmixer in 7 min. licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe.
Zeef de bloem, bakpoeder en kardemom boven een kom en schep samen met het dadelmengsel (incl. het vocht) met een spatel door het boter-eimengsel.
Bestuif de tulbandvorm met wat poedersuiker. Giet het beslag in de vorm en bak in ca. 50 min. in de oven gaar. Steek de satéprikker in het midden van de tulband. Als die er schoon en droog uitkomt, dan is de tulband gaar. Laat 10 min. afkoelen in de vorm. Zet een bord of platte schaal omgekeerd op de vorm. Keer beide om, zodat de tulband uit de vorm komt. Laat in 1 uur helemaal afkoelen.
Maak het glazuur: los de rest van de espressopoeder op in 1 el kokend water. Smelt de rest van de boter en voeg samen met de poedersuiker en het vanille-extract toe. Roer goed door. Schenk het glazuur over de tulband, verdeel de parels erover en laat nog 30 min. verder afkoelen.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
300 g ongezouten roomboter
200 g dadels zonder pit
2 el espressopoeder
150 ml kokend water
220 g lichtbruine basterdsuiker
1 tl zout
5 scharreleieren
300 g tarwebloem
1½ tl bakpoeder
1½ tl gemalen kardemom
1 el kokend water
100 g poedersuiker
1 tl vanille-extract
2 el AH Excellent gouden parels
Dit heb je nodig
tulbandvorm (2.4 liter, ingevet)
sateprikker