Tomahawk met kruidenboter en geroosterde aardappeltjes
Maak indruk deze kerst en ga aan de slag met deze tomahawk. Lekker met de romige zelfgemaakte kruidenboter en knapperige aardappeltjes.
Aan de slag
Laat het vlees ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de tomahawksteak rondom met peper en eventueel zout en laat 20 min. op kamertemperatuur komen.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in stukken van 2 cm. Breng een pan water aan de kook. Voeg de baking soda en aardappelen toe en kook 10 min. Giet af en laat uitstomen in een vergiet.
Verhit ondertussen de grillpan op hoog vuur en gril de tomahawk 3 min. aan elke kant. Leg het vlees op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek de thermometer in het dikste deel van de steak, maar zorg dat de thermometer het bot niet raakt. Laat het vlees ca. 30-35 min. verder garen in de oven tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 51 °C (rood) of 56 °C (medium).
Plet ondertussen de knoflook. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardappelen met de knoflook en de takjes rozemarijn in 15-20 min. goudgeel en knapperig. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwijder ondertussen de harde stukjes van de sperziebonen maar laat het sierlijke puntje zitten. Bak de spekreepjes op middelhoog vuur in een koekenpan zonder boter of olie 4 min. Voeg de sperziebonen toe en bak 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schenk er zo veel water bij dat de sperziebonen bijna onder staan. Laat garen tot het water is verdampt, dat duurt ca. 8 min.
Haal het vlees uit de oven en laat het losjes ingepakt in aluminiumfolie 10 min. rusten.
Snijd ondertussen de peterselie en bieslook fijn en meng met een garde met de azijn door de boter (op kamertemperatuur). Breng op smaak met peper.
Snijd de steak los langs het bot en snijd in dunne plakken tegen de draad in. Verdeel over een schaal, eventueel met het bot ernaast. Serveer met de aardappelen, sperziebonen en kruidenboter.
Tomahawk met kruidenboter en geroosterde aardappeltjes
Maak indruk deze kerst en ga aan de slag met deze tomahawk. Lekker met de romige zelfgemaakte kruidenboter en knapperige aardappeltjes.
hoofdgerecht
null personen
895 kcal
40 min. bereiden
35 min. oventijd
Aan de slag
Laat het vlees ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de tomahawksteak rondom met peper en eventueel zout en laat 20 min. op kamertemperatuur komen.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in stukken van 2 cm. Breng een pan water aan de kook. Voeg de baking soda en aardappelen toe en kook 10 min. Giet af en laat uitstomen in een vergiet.
Verhit ondertussen de grillpan op hoog vuur en gril de tomahawk 3 min. aan elke kant. Leg het vlees op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek de thermometer in het dikste deel van de steak, maar zorg dat de thermometer het bot niet raakt. Laat het vlees ca. 30-35 min. verder garen in de oven tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 51 °C (rood) of 56 °C (medium).
Plet ondertussen de knoflook. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardappelen met de knoflook en de takjes rozemarijn in 15-20 min. goudgeel en knapperig. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwijder ondertussen de harde stukjes van de sperziebonen maar laat het sierlijke puntje zitten. Bak de spekreepjes op middelhoog vuur in een koekenpan zonder boter of olie 4 min. Voeg de sperziebonen toe en bak 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schenk er zo veel water bij dat de sperziebonen bijna onder staan. Laat garen tot het water is verdampt, dat duurt ca. 8 min.
Haal het vlees uit de oven en laat het losjes ingepakt in aluminiumfolie 10 min. rusten.
Snijd ondertussen de peterselie en bieslook fijn en meng met een garde met de azijn door de boter (op kamertemperatuur). Breng op smaak met peper.
Snijd de steak los langs het bot en snijd in dunne plakken tegen de draad in. Verdeel over een schaal, eventueel met het bot ernaast. Serveer met de aardappelen, sperziebonen en kruidenboter.
algemeen:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
1 kg Vakslager tomahawk (diepvries)
1 kg vastkokende aardappel
2 tl baking soda
4 tenen knoflook
3 el milde olijfolie
10 g verse rozemarijn
400 g sperziebonen
100 g biologische gerookte spekreepjes
10 g verse platte peterselie
10 g verse bieslook
1 el rodewijnazijn
100 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
grillpan
vleesthermometer