Churros
Gebakkramen waar je churros kunt krijgen, schieten ook in Nederland als paddenstoelen uit de grond. En niet zonder reden. Deze zoete, gefrituurde deegstengels uit Spanje zijn heerlijk! Wij zeggen: de oliebol 2.0.
Spaanse churros maken
- Doe de kristalsuiker, boter, het zout en water in een steelpan en verhit op laag vuur tot de boter gesmolten is. Voeg dan in 1 keer de bloem toe en roer net zo lang tot het deeg loslaat van de pan en een bal vormt. Neem van het vuur. Klop de eieren los en roer in 3 delen door het deeg tot je een glad, maar stevig beslag hebt. Meng de kaneel erdoor. Laat 10 min. afkoelen.
- Verhit de olie in een wok tot 180 °C. Controleer of de olie heet genoeg is, door er wat beslag aan toe te voegen. Als het in 15 sec. goudbruin is, dan is de olie heet genoeg.
- Schep de helft van het beslag in de spuitzak en spuit het deeg in de hete olie. Zorg dat de spuitzak en -mond de hete olie niet raken. Knip met een schaar om de 10 cm steeds een stuk deeg af. Bak de churros in 4-5 min. goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker. Bak zo nog meer churros van de rest van het beslag.
Wat zijn churros?
Churros zijn gefrituurde deegstengels, bestrooid met kristalsuiker en eventueel kaneel. Waar churros precies vandaan komen, is niet duidelijk. Er is een Chinese snack die op churros lijkt: ‘youtlao’. Dat zou een voorloper geweest kunnen zijn van de churros zoals wij die kennen. Een andere theorie is dat churros zijn bedacht door Spaanse pastoren. Zij zochten naar een snack die gemakkelijk te maken was onder de primitieve omstandigheden waarin zij leefden. Dit eenvoudige beslag van bloem, water, olie en wat zout was de perfecte oplossing! In Spanje worden churros veel gegeten; vooral als ontbijt.
Churros maken: hoe doe je dat?
Het deeg van churros bestaat uit boter, suiker, zout, water, bloem en eieren. Dit beslag spuit je met een spuitzak in een frituurpan of andere diepe pan met hete olie. Met een schaar knip je steeds een stuk deeg af van ongeveer 10 cm. Churros bakken in de oven kan ook. Spuit dan het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat in reepjes van dezelfde lengte. Bak ze vervolgens in ca. 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Je kunt churros ook in de airfryer maken. Spuit de reepjes dan op het rooster van de airfryer en bak ze ca. 6 minuten op 200 °C.
Churros: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Versgebakken zijn churros het allerlekkerst. Je kunt ze na het bakken ongeveer 2 dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten bak. Warm ze ongeveer 5 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C voordat je ze weer gaat eten. Het beslag kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren totdat je de churros wilt bakken. Bereide churros zijn in een luchtdichte diepvriesbak of -zak maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Warm bevroren churros in ca. 8 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Meer bakrecepten