Waterzooi
Met een basis van kip of vis met aardappelen, groenten en room dient deze Vlaamse klassieker al jaren als favoriet in vele huishoudens. Heerlijk als avondmaaltijd of lunch. Vers brood erbij en smullen maar!
Traditionele Gentse waterzooi
- Krieltjes volgens gebruiksaanwijzing bijna gaarkoken, afgieten en laten afkoelen. Intussen knolselderij schillen, in plakken snijden en vervolgens in luciferdunne reepjes. Schil van peen schrappen. Prei in de lengte halveren en schoonspoelen. Prei en peen in even grote reepjes als knolselderij snijden. In pan 750 ml water met citroensap aan de kook brengen. Bouillontabletten erboven verkruimelen. Kipfilethaasjes halveren. Vuur laag draaien, crème fraîche door bouillon roeren en kip hierin in ca. 5 min. gaar pocheren. Krieltjes en groentereepjes toevoegen en nog 3 min. zachtjes meekoken. Waterzooi op smaak brengen met peper, in vier diepe borden scheppen en bestrooien met selderij.
Wat is waterzooi?
Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Opgediend samen met brood. Het houdt het midden tussen soep en een stoofgerecht. Waterzooi betekent eigenlijk ‘gekookt in water’. Het gerecht werd oorspronkelijk gemaakt van zoetwatervis uit de plaatselijke rivieren en grachten. Later werd de vis vervangen door kip en kreeg het de naam Gentse waterzooi. Tegenwoordig kent dit gerecht ontelbaar veel receptvariaties met zowel vlees, vis als veggie.
Kan ik waterzooi bewaren en opwarmen?
Waterzooi kan je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de waterzooi na bereiding eerst afkoelen om te voorkomen dat-ie sneller bederft. Je kunt waterzooi ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. Weer zin in dit gerecht? Ontdooi de waterzooi dan een dag van tevoren in de koelkast, dit zorgt ervoor dat-ie geleidelijk ontdooit. Je kunt de gewenste maaltijdportie opwarmen in een pannetje op laag vuur.
Direct aan de slag
Lekker voor erbij
Meer vullende soep
Meer eetmomenten