Focaccia
Zelf focaccia bakken is makkelijker dan je denkt. Van maar een paar ingrediënten maak je heerlijk luchtig brood.
Basisrecept focaccia
- Los voor één foccacia de gist op in 600 ml lauwwarm water en meng met de melk en 3 el olijfolie. Meng dit in een grote kom met een spatel door de bloem. Meng het tot een glad deeg, het blijft erg nat. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek en laat 2 uur op een warme plek rijzen.
- Bestrooi een met bakpapier beklede bakplaat met bloem. Stort het natte deeg hierop. Bestrooi het deeg met nog wat extra bloem en rol het met de deegroller uit tot een grote lap van ca. 1 cm dik en ter grootte van de bakplaat. Laat 20 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 230 °C. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd ze fijn. Besprenkel het deeg met 2 el olijfolie. Duw met je knokkels diepe kuiltjes in het deeg. Laat nog 10 min. staan.
- Meng de rest van het lauwwarme water met het fijne zeezout tot het is opgelost. Bestrijk de focaccia hier royaal mee, zorg dat de kuiltjes goed gevuld zijn. Bestrooi met het grove zeezout en de rozemarijn. Bak de focaccia ca. 25 min. tot goudbruin en knapperig. Besprenkel met de rest van de olijfolie en laat even afkoelen tot je hem aansnijdt.
Wat is een focaccia?
Focaccia is een Italiaans platbrood. Het deeg voor focaccia lijkt op dat voor pizza. Oorspronkelijk komt focaccia uit de regio Ligurië, maar het wordt in heel Italië gegeten. De meest klassieke versie heeft alleen rozemarijn en grof zeezout als topping, maar er zijn talloze variaties. Zo kun je focaccia maken met bijvoorbeeld olijven, druiven of tomaatjes.
Waar eet je focaccia bij?
Focaccia is lekker bij een borrel, maar vanwege z’n absorberende vermogen ook juist bij de maaltijd. Want zo verspil je geen druppel saus van bijvoorbeeld je pasta of stoofgerecht. Ideaal! Focaccia kun je ook heel goed eten als lunch. Beleg bijvoorbeeld met geitenkaas en gegrilde paprika of met Parmaham en mozzarella.
Focaccia: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Focaccia is vers het allerlekkerst. Wil je het toch bewaren, doe het dan in een goed afgesloten bak en bewaar het maximaal 3 dagen op kamertemperatuur. Je kunt het de dagen nadat je het gebakken hebt nog even knapperig maken in de oven door het te besprenkelen met water en het ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C op te warmen. In een goed afgesloten bak of zak is focaccia in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal het brood de avond voor gebruik uit de vriezer en warm het eventueel nog even op zoals hierboven beschreven.
Wat is lekker op foccacia?
Je kunt focaccia beleggen met van alles. Het is afhankelijk van wat er is toegevoegd aan het brood zelf, maar over het algemeen is hartig beleg het best passend. Denk aan mozzarella, tomaat en basilicum, Parmaham, rucola en olijfolie of gegrilde groenten en hummus. Avocado, pesto en kropsla is ook een goede combinatie. Verder is focaccia perfect om het allerlaatste beetje pastasaus mee van je bord te krijgen. Serveer het dus net als in Italië eens bij een bordje pasta!
Meer brood
Lekker met focaccia