Snijden als een pro

Instructievideo

- 03:32 min.

Zonder messen geen eten op tafel. Zo simpel is het. En met de volgende stalen basistips wordt het snijden met die messen minstens zo simpel! En veilig.

Stabiele ondergrond
Leg een vochtige doek onder je snijplank, dan gaat de boel niet schuiven.
Kies een hoogte die bij je lengte past. Beetje wijdbeens, voeten net iets verder dan knieën. Rechtop. En ga niet op een te lage tafel uien staan snipperen, funest voor je rug.

Goede houding
Droog je handen voordat je gaat snijden! Nooit met natte of vette handen een mes vastpakken. De twee meest voorkomende manieren om een mes vast te houden zijn:
- Als een hamer, dat noem je, hoe kan het ook anders, hamergreep (vingers om handvat). Doen de meesten.
- Lemmetgreep, verder naar voren met je duim en gekromde wijsvinger op het lemmet (vlakbij handvat).
Check het voor jezelf. Het kan per mes verschillen. Ga voor wat goed voelt.

Kies het juiste mes
Het koksmes, gebruik je het meest! Zo’n 90% van het serieuzere hak en snijwerk doe je met een koksmes. Bijvoorbeeld uien, knoflook, maar ook groenten als courgettes en aubergines. Of vlees en vis bijvoorbeeld. 

Het Santokumes. Kokmes 2.0, kun je wel aan Japanners overlaten. Door het relief in het lemmet, blijft het allemaal niet aan je mes hangen. Ideaal voor het snijden van zalmfilet bijvoorbeeld. 

Het schilmes? Obvious, om te schillen. Maar ook handig om kleinere groenten en fruit mee te snijden. Of om een sinaasappel mee te lijf te gaan.

Dan dit hakmes. Hier kun je echt mee hakken, alles. Veel dus. Vooral grote stukken vlees met bot.

Kies de juiste snijtechniek
Voor de beginner: Houd je andere hand gestrekt (héél belangrijk!!) op het uiteinde van het mes, laat het mes het werk doen en verplaats het alleen maar.
Werkt ook perfect voor het fijnsnijden van kruiden. Of om zelf gehakt van biefstuk te hakken.

Je staat regelmatig in de keuken, je moet iets in gelijke plakjes snijden en je wilt het wat serieuzer aanpakken: Je houdt je andere hand zo met gekromde vingers, als een klauw op de wortel, mes gaat verticaal naar beneden, komt niet boven de knokkels van je vingers uit. Let daarbij op je duim, die heeft de neiging om richting het mes te kruipen terwijl je snijdt. Kan langzaam en doe dat vooral als je nog niet zo vertrouwd met je mes bent. Of sneller of supersnel.

Voor de bijna- pro, je laat het mes een roterende beweging maken. De punt van het mes staat zo goed als stil. Deze techniek is ook geschikt om iets in plakjes, reepjes of ringetjes te snijden.

Scherpe messen
Hou je messen scherp! Botte messen veroorzaken vaak meer ongelukken. Doe ze niet in de vaatwasmachine en was ze en droog ze zo snel mogelijk af na gebruik. Slijp ze regelmatig of laat ze slijpen. En schraap ze niet te veel met de snijkant op de plank. Met deze vlijmscherpe tips staat niets een lekkere avondmaaltijd meer in de weg. Aan de
slag dus.