Kinderwens? 12 tips voor vrouwen

Wil je graag zwanger worden? Begin dan minstens 3 maanden van tevoren met gezonder leven. Zo geef je je lichaam de beste kans op een gezonde zwangerschap. Expert Tamara heeft 12 tips.

1. Houd rekening met je leeftijd

Makkelijk zwanger worden; het is helaas niet voor iedereen weggelegd. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je kans op een zwangerschap te vergroten. Leefstijl is daarbij belangrijk – zie onderstaande tips. Maar leeftijd ook. Uit onderzoek blijkt dat lang niet alle vrouwen zich realiseren dat hun vruchtbaarheid het hoogst is tussen de 20 en 30 jaar. Na je 30e wordt de kans om zwanger te worden langzaam minder. Die daling gaat sneller na je 35e en nóg sneller na je 40e. Dit komt doordat de kwaliteit en het aantal eicellen afnemen. Begin dus – als mogelijk – op tijd.

2. Eet gezond en gevarieerd

Eet vers, puur en zo onbewerkt mogelijk. Vul je bord met groenten, fruit, volkoren granen, noten en zaden. Zorg dat je wekelijks 200 gram (vette) vis eet. Je kan ook kiezen voor 100 gram vette vis en daarnaast witte vissoorten zoals pangasius, schol, tilapia, tong, heek, meerval, schar, schelvis, tarbot, wijting. Eet je (liever) geen vis? Neem dan elke dag een visoliesupplement met 500 mg DHA, het liefste met EPA erbij. Dit ondersteunt de hersenontwikkeling van je baby. Eet minder sterk bewerkte producten, zoals ook wordt geadviseerd voor een algemeen gezond eetpatroon.

3. Slik extra vitamines en mineralen

De Gezondheidsraad adviseert om al voordat je zwanger bent, extra aandacht te besteden aan de volgende vitamines en mineralen:

  • Foliumzuur. Slik minstens vanaf 4 weken voordat je zwanger wil worden een supplement met 400 microgram foliumzuur (tot en met week 10 van je zwangerschap).

  • Vitamine D. Heb je een donkere huid of kom je weinig buiten? Slik dan elke dag 10 microgram vitamine D. Dit advies geldt voor alle vrouwen, dus ook voor vrouwen met een kinderwens. Let op: mocht je een zwangerschapsmulti slikken, dan zitten deze twee vitamines daar soms al in. Check de verpakking voor de zekerheid.

  • Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van je baby. Zorg dus dat je voldoende producten met jodium eet als je zwanger wilt worden. Jodium zit in eieren, melk, yoghurt, vis en in brood dat gemaakt is met bakkerszout (dat is bijvoorbeeld bij zelfgemaakt brood en zuurdesembrood niet altijd het geval).

4. Stop met roken

Stoppen met roken is een van de beste dingen die je kunt doen voor je vruchtbaarheid. Roken vermindert namelijk de kwaliteit van eicellen en versnelt de natuurlijke afname ervan. Dit kan het moeilijker maken om zwanger te worden. Heb je hulp nodig? Schakel dan je huisarts of een stoppen-met-roken-coach in.

5. Drink minder alcohol

Alcohol kan je vruchtbaarheid verminderen. Drink dus liever helemaal geen alcohol, want zo ondersteun je je vruchtbaarheid. Mooi meegenomen: als je straks zwanger bent, ben je er al aan gewend om geen alcohol te drinken.

6. Beweeg dagelijks

Door voldoende beweging kan je lichaam in een goede conditie brengen. Zo ga je fit je zwangerschap in. Doe elke dag minstens 30 minuten aan matig intensieve beweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Minstens zo belangrijk: sta vaker op en vermijd langdurig zitten.

7. Zorg voor een gezond(er) gewicht

Een gezond gewicht, met een BMI tussen 18,5 en 25, verhoogt de kans op een (gezonde) zwangerschap. Overgewicht kan je hormoonbalans verstoren en de rijping van eicellen belemmeren. Ondergewicht kan de eisprong verstoren. Wil je afvallen om je vruchtbaarheid te ondersteunen? Zorg dan dat je dat op een gezonde manier doet.

8. Slaap goed

Slapen is belangrijk voor een gezond gewicht (zie hierboven). Bovendien vermindert slaap stress én helpt het je om emotioneel goed voorbereid te zijn op je zwangerschap. Zorg dus voor je slaap! Hoe je dat doet als je zwanger wilt worden, vertelt neurowetenschapper en slaapexpert Els van der Helm in de video van onze samenwerkingspartner VGZ.

9. Vermijd stress

Stress kan je hormoonbalans verstoren en je menstruatiecyclus onregelmatig maken. Zorg voor ontspanning met yoga, meditatie of activiteiten waar je blij van wordt. Het helpt ook om met je partner of vrienden te praten over je gevoelens. Stress verminderen is niet alleen goed voor je vruchtbaarheid, maar ook voor je mentale gezondheid.

10. Pas op met schadelijke stoffen

Probeer blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals chemische (schoonmaak)middelen en bestrijdingsmiddelen, te vermijden. Deze kunnen je hormoonbalans namelijk verstoren. Draag handschoenen bij het schoonmaken en kies voor natuurlijke (cosmetica)producten. Het is, zo zeggen onderzoekers, ‘zeer aannemelijk’ dat je zo je vruchtbaarheid vergroot. Dit beschermt je lichaam en je eicellen tegen schade.

11. Gebruik geen drugs

Drugs zoals cannabis, cocaïne en XTC kunnen je hormoonbalans ernstig verstoren en je vruchtbaarheid verminderen. Stop met het gebruik van drugs en zoek hulp als dat moeilijk is. Dit helpt niet alleen je vruchtbaarheid, maar verbetert ook je algehele gezondheid.

12. Check je gezondheid

Gebruik je medicijnen, heb je een chronische aandoening of is er kans dat je een SOA hebt omdat je met wisselende partners seks hebt gehad? Bespreek dan met je huisarts dat je zwanger wil worden. Sommige aandoeningen of medicijnen kunnen je vruchtbaarheid namelijk beïnvloeden. Een check-up helpt je om eventuele obstakels in kaart te brengen, zodat je tijdig actie kunt ondernemen.

Meer kans op een succesvolle zwangerschap  

Gezonder leven kan je kans op een (goed verlopende) zwangerschap vergroten. Begin er minstens 3 maanden mee voordat je een kinderwens hebt. Je eicellen en de rest van je lichaam hebben namelijk even tijd nodig om in topvorm te komen. Kun je wel wat hulp gebruiken om je leefstijl aan te passen? Bespreek dit met je huisarts of verloskundige.

Meer doen?

Swap je mee?

Makkelijk je maaltijden gezonder te maken? Ga swappen! Kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Probeer onze slimme swaps voor elk moment en ontdek jouw favoriet

Lees meer over swappen

Ontmoet onze experts

Werken aan een gezondere leefstijl: dat is samen makkelijker dan alleen. Onze experts zijn er voor je met tips, recepten, trainingen en dagelijkse coaching bij verschillende challenges.

Bekijk de experts

Hoe gezond leef jij?

Kom er snel achter met onze gratis Leefstijlcheck. Krijg persoonlijk advies en ga direct aan de slag met de tips van onze 12 leefstijlexperts, heel veel inspiratie én gezonde extra’s. Doe mee!

Lees meer over de Leefstijlcheck