Zwanger en werk: alles op een rij


1. Vertel het je werkgever op tijd
2. Doe geen zwaar werk
Heb je een baan met onregelmatige werktijden, doe je fysiek zwaar werk (zwaar tillen, lang staan), heb je te maken met gevaarlijke stoffen of een hoge werkdruk? Als je zwanger bent is het belangrijk om zwaar fysiek en mentaal werk te vermijden. De gezondheid van jou en je ongeboren baby staat voorop, dus overleg zo snel mogelijk met je werkgever over mogelijke aanpassingen van je takenpakket en/of werktijden. Je (huis)arts of verloskundige kunnen ook advies geven over wat wel en niet verantwoord is tijdens je zwangerschap.

3. Plan je verlof
Als je zwanger bent en in loondienst werkt, heb je in Nederland recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Dit verlof duurt minstens 16 weken en wordt doorbetaald. Je kunt in principe zelf kiezen wanneer je met zwangerschapsverlof gaat, tussen de 6 en (uiterlijk) 4 weken voor je uitgerekende datum. De eventuele niet-opgenomen dagen mag je later toevoegen aan je bevallingsverlof. Ook heb je recht op ouderschapsverlof na de geboorte van je baby. Dit is een soort extra verlof dat je kunt opnemen om voor je kindje te zorgen. Het ouderschapsverlof van 26 weken is deels betaald: 9 weken ontvang je 70% van je salaris als je dit binnen het eerste levensjaar van je kind opneemt. De overige 17 weken zijn onbetaald. Ga op tijd met je werkgever om tafel om je keuzes te bespreken en te regelen. Zo kun je je verlofperiode zo goed mogelijk plannen. Fijn voor iedereen!
Let op: voor zelfstandigen en mensen met een tijdelijk contract gelden andere regelingen rondom zwangerschap en verlof. Kijk voor meer informatie op de websites van de Rijksoverheid en het UWV.