Menu
(HAPJES) 14 Ideeën voor (lepel)hapjes en amuses
Ingrediënten
- eieren
Bereiden
Deze hapjes doen het altijd goed:
bestrijk een plakje rosbief met filet américain of gekruide tartaar, leg er een kwart eitje op en rol het op
plakjes seranoham; deze ham heeft verder niets nodig
gevulde eieren
gevulde dadels
bestrijk plakjes mortadella met boursin en rol ze op
laat peren uit blik uitlekken, snijd ze in kwarten en besmeer de holte met (Papillon)roquefort
bestrijk stukjes manchego of cabrales met membrillo
bestrijk plakjes gerookte zalm met wasabi of mierikswortelcrème en rol ze op of vouw ze dubbel
plakjes gekonfijte roseval-aardappel met daarop een stukje gerookte paling (of kaviaar!) en een toefje crème fraîche
bestrijk plakjes kalfsfricandeau met tonijnmayonaise (vitello tonato) en rol ze op
Uitgelekte plakjes komkommer (1/2 cm dik) kunt u heel goed gebruiken in plaats van toastjes; bijna elk beleg past er goed bij.
---
miniquiches
Snijd plakjes croisantdeeg eenmaal door, rol ze op met een plakje bacon en bak ze
snijd een tortolla de patata in puntjes
rol plakjes jamòn serrano op en prik ze vast met een olijf
--------------------------------------------------------------------------------
Sla in een rolletje
In Vietnam worden dit soort salades ook vaak verpakt in rijstpapier: Keizersrollen.
Het lijken dan een soort loempia´s met saladeachtige vulling.
Dat rijstpapier is gemaakt van gemalen, gekookte rijst die flinterdun wordt uitgerold.
Ze worden natgemaakt en vervolgens gaat er een vulling in van bijvoorbeeld wat fijngesneden (ijsberg)sla en verse kruiden zoals koriander, basilicum, munt, lente-ui en (knoflook) bieslook.
Een paar druppeltjes sojasaus erover en voorzichtig oprollen.
Een ware traktatie.
Bron: Conimex
------
Lepelhapjes
Als je ook warme hapjes wilt maken zorg dan dat het warme (ragout o.d.) in een plakje vlees op kamertemperatuur wordt gevouwen, die lepels worden nl. loeiheet als je er iets warms op doet.
Schaf een doosje wegwerp-spuitzakken aan, ik vind het vullen van amuselepels, met een theelepel of zo, altijd zo'n geklieder worden.
Zoek ergens een ovaal uitsteekvormpje iets kleiner dan de amuselepels of maak er 1 van een stukje blik.
Niet echt een recept maar: blaadje rucola op de lepel, brokje Parmezaanse kaas en wat druppels truffelolie.
Allerlei mousjes zoals van zalm, komkommer met zalmeitjes, kippenlevermousse.
Je kunt van bijna elk hoofdgerecht een voorgerecht maken en van bijna elk voorgerecht een amuse.
Dit zijn makkelijk te maken hapjes maar je kunt natuurlijk ook uitpakken met hapjes als: gelei van runderbouillon met ossenstaartpluksel, sauternegelei met stukje gekonfijte ganzenlever, mosselgelei met een kammossel, daarvoor heb je het uitsteekvormpje nodig, verder blokjes zalm gekonfijt in kruidenolie, rauw gemarineerde makreel in Thaise dressing, bolletjes steak tartare met kwarteleitje etc.
(Ik heb kleine coquilles in Noilly Pratsaus gebruikt) garneren met plukjes groene kruiden en (afhankelijk van de vulling) kaaskrullen.
bron Tonny Leeflang