Menu
(APPELTAART) Mijn favoriete appeltaart
Ingrediënten
- appels
Bereiden
1 pak honig appeltaart
3 theelepels speculaaskruiden
3 zakjes vanillesuiker
1 klein flesje citroenessence
175 g ijskoude boter , in blokjes
1 ei (losgeklopt)
4 Braeburn appels
1 theelepel kaneel
3 Granny Smith appels
3 eetlepels griesmeel (pak a 500 g)
2 eetlepels custard
scheutje amaretto
150 gram bitterkoekjes verkruimeld
100 g rozijnen
2 sneetjes witbrood
Voorbereiden
In keukenmachine inhoud pak honig appeltaart, boter, helft van ei en mespunt zout en 2 theelepels speculaaskruiden snel mengen tot samenhangend deeg (of bloem met suiker mengen, met twee messen boter erdoor snijden en geheel daarna met koele hand tot deegbal kneden). Deegbal verpakken in plasticfolie en minstens 30 min. in koelkast laten rusten.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 175 °C. Appels schillen en klokhuis verwijderen. Appels in dunne schijfjes snijden en mengen met 2 el griesmeel, koekkruiden, custard, vanillesuiker, amaretto, bitterkoekjes, kaneel,citroenessence, en rozijnen . Op met bloem bestoven werkvlak 2/3 van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 26 cm doorsnede. Ingevette springvorm hiermee bekleden. Brood ontkorsten, in kleine blokjes snijden en met rest van griesmeel over bodem verdelen. Appelmengsel in taartvorm scheppen. Rest van deeg uitrollen, in repen snijden en in vlechtvorm op appelvulling leggen. Deeg met rest van ei bestrijken. Taart in midden van oven in ca. 1 uur en 15 minuten goudbruin bakken. Lekker met bol vanilleijs.
Materialen
plasticfolie, springvorm (doorsnede 24 cm)